ANO sūtnis: pirms Sīrijas miera sarunu atsākšanas «jāatdzīvina» pamiers

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

ANO sūtnis Sīrijā Stafans de Mistura ceturtdien paziņoja, ka viņš plāno rīkot jaunu miera sarunu kārtu maijā, bet aicināja «atdzīvināt» pamieru Sīrijā, pirms tiks noteikts šo sarunu datums.

De Mistura nāca klajā ar šiem izteikumiem pēc tam, kad bija informējis ANO Drošības padomi par progresu sarunās, kas panākts par spīti vardarbības eskalācijai, kura turpina apdraudēt trauslo pamieru.

Viņš uzsvēra, ka visas Ženēvā bāzēto Sīrijas miera sarunu puses tagad atzīst nepieciešamību pēc jaunas pārejas laika valdības, kurai būtu uzdevums izstrādāt jaunu konstitūciju, lai gan vēl pastāv milzu domstarpības par šīs valdības raksturu.

Kamēr jaunākā sarunu kārta ir pārtraukta, de Mistura sacīja, ka

viņš grib atklāt jaunu kārtu «maija laikā», lai izmantotu līdz šim sarunās panākto impulsu.

Viņš piebilda, ka atliek šo sarunu datuma noteikšanu cerībā, ka lielvalstis izmantos savu ietekmi pamiera nostiprināšanai, un sacīja, ka šīs pamiers ir «steidzami jāatdzīvina».

«Kā var būt nozīmīgas sarunas, ja ir ziņas tikai par bombardēšanu un artilērijas apšaudi?» jautāja de Mistura.

ANO sūtnis konkrēti pieminēja ASV, kas atbalsta dažus nemiernieku grupējumus Sīrijā, un Sīrijas režīma sabiedroto Krieviju kā valstis, kurām ir jāiejaucas. Viņš aicināja Vašingtonu un Maskavu organizēt augsta līmeņa tikšanos par Sīriju pirms miera sarunu atsākšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu