Everestā mirušās alpīnistes - vegānes vīrs pastāsta par viņas pēdējām stundām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Šomēnes pasaules medijus apceļoja ziņa, ka kāpiena Everesta laikā miruši vairāki cilvēki. Viņu vidū arī alpīniste - vegāne Marija Stridoma, kura Everestā un citos pasaules augstākajos kalnos bija apņēmusies uzkāpt, lai pierādītu, ka «vegāni var visu». Viņas vīrs Roberts Gropels, kurš kalnā kāpa kopā ar viņu, stāsta, ka vēl īsi pirms viņas nāves nekas neliecināja par briesmām, raksta BBC.

Roberts atklāj, ka viņa sieva sāka ciest no tā sauktās augstuma slimības, kad viņi jau bija tuvu Everesta virsotnei. Sliktās pašsajūtas dēļ sieva palikusi nedaudz zemāk un viņš pašu virsotni sasniedzis viens pats. Tad abi sākuši ceļu lejā, taču sieva sabrukusi un mirusi.

Marija Stridoma, pasniedzēja no Austrālijas, vēlējās pierādīt, ka vegānu pārtika nav šķērslis lieliem fiziskiem pārbaudījumiem. Viņa bija apņēmusies uzkāpt katra kontinenta augstākajā virsotnē. Viņa bija jau pieredzējusi alpīniste.

«Es viņai jautāju: vai tev ir iebildumi, ka eju? Viņa atbildēja: ej un turpini, es tevi gaidīšu šeit,» stāsta sievietes vīrs, arī pieredzējis kalnos kāpējs un veterinārs.

«Kad es sasniedzu Everesta virsotni, man tas nebija nekas īpašs, jo viņa nebija man blakus. Es tikai uzskrēju augšā un lejā, un man tas neko nenozīmēja,» viņš atzīstas.

Pāris atradās vairāk nekā 8000 metru augstumā, vietā, kas zināma kā «nāves zona» skābekļa trūkuma dēļ.

Arī sievietes vīrs jutis «augstuma slimības» simptomus. Viņš zinājis, ka sieva ir slima, taču domājis, ka viss būs kārtībā. «Viņa jutās spēcīga, viņa runāja. Jā, viņa tobrīd bija diezgan vāja, taču spēja staigāt, ļoti lēnām, taču varēja. Viņa runāja. Es viņu atbalstīju un vienkārši nezinu, kas notika,» teica vīrietis. Viņš joprojām nespējot pat paskatīties uz sievas fotogrāfijām, jo tās «salauž viņa sirdi».

Sasirgušās alpīnistes ķermeni lejā nogādāja kalnu pavadoņi.

Prese raksta, ka Stridoma bija vai apsēsta ar ideju pierādīt vegānu izturību un pierādīt, ka viņi nav fiziski vājāki. «Tā vien šķiet, ka cilvēkiem ir šie greizie priekšstati, ka vegāni saņem nepietiekamu uzturu un ir vāji. Uzkāpjot septiņās kontinentu augstākajās virsotnēs, es gribu pierādīt, ka vegāni var izdarīt jebko un vēl vairāk,» viņa rakstīja savā blogā.

Augstuma slimība parādās, kad cilvēkiem ir grūtības pielāgoties zemajai skābekļa koncentrācijai lielos augstumos. Lielākoties tās izpausmes ir vieglas, piemēram, galvassāpes, reiboņi un nelabums, taču retos gadījumos tā izraisa potenciāli letālu šķidruma uzkrāšanos smadzenēs un plaušās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu