Kerijs: ASV vēlas izvairīties no konfrontācijas Dienvidķīnas jūrā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs trešdien paziņoja, ka Vašingtona nevēlas konfrontāciju Dienvidķīnas jūrā pēc tam, kad starptautiskais tribunāls ir noraidījis Ķīnas pretenzijas uz lielāko daļu šo ūdeņu.

To Kerijs pavēstīja Manilā pēc sarunām ar Filipīnu ārlietu ministru Perfekto Jasaju.

ASV valsts sekretārs norādīja, ka Vašingtona vēlas, lai Filipīnas un Ķīna sāk sarunas un veic uzticības veidošanas pasākumus.

Tribunāla «lēmums ir saistošs lēmums, bet mēs necenšamies radīt konfrontāciju. Mēs cenšamies radīt risinājumu, kas ņemtu vērā [starptautiskajās] tiesībās noteiktās tautu tiesības», piebilda Kerijs.

Starptautiskais tribunāls jūlijā atzina, ka Ķīnai nav «vēsturisku tiesību» uz salām Dienvidķīnas jūrā. Pekina ir paziņojusi, ka neatzīst tribunāla lēmumu.

Kerijs tomēr trešdien norādīja, ka strīdā iesaistītās puses to var atrisināt miermīlīgi.

«Mēs ceram ieraudzīt procesu, kas sašaurinās jūras strīdu ģeogrāfisko mērogu, noteiks standartus rīcībai strīdīgajās teritorijās, novedīs pie savstarpēji pieņemamiem risinājumiem, iespējams, pat pie uzticības veidošanas pasākumiem,» paziņoja Kerijs.

Prasību Hāgas tiesā 2003.gadā iesniedza Filipīnas, kas uzskata, ka tām pieder Spratlija salas un Skārboro sēklis, kas atrodas tās ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā.

Taču uz šīm teritorijām pretendē arī Pekina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu