Aptauja: Vairums itāļu referendumā gatavojas balsot pret konstitucionālajām reformām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Itālijā vairāk nekā puse vēlētāju 4.decembrī paredzētajā referendumā par konstitucionālajām reformām gatavojas balsot pret tām, liecina sestdien publicēti aptaujas rezultāti.

«Corriere della Sera» publicētie pētījumu centra «Ipsos» aptaujas dati rāda, ka atbalsts reformām no 57% gada sākumā sarucis līdz 46% šobrīd. Jūlijā atbalstītāji vēl bija vairākumā - 51%, bet oktobra sākumā to īpatsvars jau bija samazinājies līdz 48%.

Tomēr šie dati atspoguļo tikai to cilvēkus, kas jau ir izdarījuši savu izvēli.

Ņemot vērā visu elektorātu, 42,3% respondentu plāno nepiedalīties, 8,2% nav izlēmuši, 26,8% plāno balsot pret, bet atbalstīt reformas gatavojas 22,4%, kas nozīmē, ka referenduma iznākums vēl nav skaidrs.

Referendumam nodotā likumprojektu pakete paredz vērienīgākās Itālijas politiskās sistēmas pārmaiņas pēdējo 70 gadu laikā. Tās paredz samazināt Senāta un reģionālo parlamentu pilnvaras, kā arī garantēt spēcīgāku un stabilāku centrālo valdību.

Savukārt reformas pretinieki apgalvo, ka tādējādi tiks pārmērīgi nostiprināta centrālā izpildvara un apdraudēts demokrātijas varas dalīšanas princips.

Itālijas premjerministrs Mateo Renci savu politisko nākotni ir tieši saistījis ar referenduma iznākumu, un gadījumā, ja reformas tajā tiks noraidītas, visticamāk, sekos valdības krīze, kuras rezultātā var nākties izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.

Pastāv iespēja, ka šajās vēlēšanās lielus panākumus varētu gūt populistiskā Pieczvaigžņu kustība, kura cita starpā iestājas par Itālijas aiziešanu no eirozonas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu