Krievija noraida ANO izmeklēšanas rezultātus par ķīmiskajiem uzbrukumiem Sīrijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija ceturtdien noraidīja kā «nepārliecinošus» ANO vadītas izmeklēšanas rezultātus, saskaņā ar kuriem Sīrijas bruņotie spēki esot īstenojuši trīs ķīmiskos uzbrukumus, un paziņoja, ka nevajadzētu noteikt sankcijas par tiem.

«Mēs uzskatām, ka tur nav pierādījuma, lai īstenotu jebkādu soda rīcību. Tā vienkārši tur nav,» Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins sacīja reportieriem pēc ANO Drošības padomes (DP) sanāksmes aiz slēgtām durvīm.

ANO un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) kopīga komisija ir secinājusi, ka Sīrijas valdības spēki 2014. un 2015. gadā īstenojuši trīs ķīmiskos uzbrukumus ciemiem šajā valstī.

Šī ir pirmā reize, kad pēc starptautiskas izmeklēšanas Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēki tiek vainoti ķīmisko ieroču lietošanā, ko Damaska gadiem ilgi ir noliegusi.

Čurkins paziņoja ANO DP, ka šīs izmeklēšanas rezultāti nav pietiekami spēcīgi, lai tiktu noteiktas sankcijas pret Sīrijas režīmu.

Vēstnieks sacīja, ka šīs izmeklēšanas atzinumi «vairumā gadījumu ... nav pamatoti ar pietiekamu liecību bāzi, pirmām kārtām ar materiāliem pierādījumiem, tie ir pretrunu pilni un tātad nepārliecinoši».

Čurkins teica, ka šie atzinumi «nav galīgi, tiem nav juridiski saistoša spēka un tie nevar kalpot par apsūdzības atzinumiem juridisku lēmumu pieņemšanai».

Francija un Lielbritānija tomēr ir pieprasījušas sankciju noteikšanu.

«Pret tiem, kas ir atbildīgi par ķīmisko ieroču lietošanu, vajag noteikt sankcijas. Cita ceļa nav,» reportieriem paziņoja Francijas vēstnieks ANO Fransuā Delatrs.

«Katrai personai, kas iesaistīta jebkādā ķīmisko ieroču lietošanā Sīrijā vai citur, ir jāatbild par to,» reportieriem pirms DP sanāksmes sacīja Lielbritānijas vēstnieks ANO Metjū Raikrofts.

Jaunākajā ziņojumā, kuru komisija nosūtīja DP pagājušajā piektdienā, teikts, ka valdības spēku helikopteri pēc izlidošanas no divām valdības kontrolētām aviobāzēm nometuši hlora mucubumbas uz Kminasas, Telmenesas un Sarminas ciemiem nemiernieku ieņemtajā Idlibas provincē.

Komisijas ziņojumā teikts, ka šos ķīmiskos uzbrukumus īstenoja 63. helikopteru brigādes 253. un 255. eskadriļa, izlidojot no Hamas un Hmeimimas aviobāzēm, un Hmeimimā bāzētā 628. eskadriļa.

ANO un OPCW komisija arī konstatēja, ka džihādistu grupējums «Islāma valsts» 2015. gada augustā lietojis sinepju gāzi kā ieroci.

Iepriekšējos OPCW ziņojumos bija secināts, ka Sīrijas pilsoņkarā ir lietotas toksiskas gāzes kā ieroči, bet nebija noteikti šo uzbrukumu vaininieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu