Polija noraida EK rekomendācijas par tiesu sistēmas reformu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/ScanPix/LETA

Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis paziņojis, ka Polijas konservatīvā valdība noraida Eiropas Komisijas (EK) rekomendācijas par trūkumiem pretrunīgi vērtētās tiesu sistēmas reformas laikā.

«Mēs nepiekrītam Eiropas Komisijas neobjektīvajai interpretācijai,» intervijā Polijas Radio norādīja ministrs.

Konservatīvās partijas «Likums un taisnīgums» (PiS) valdība veica reformas tieslietu sistēmā drīz pēc tam, kad pērnā gada nogalē nāca pie varas.

EK jūlija beigās deva Polijai trīs mēnešus, lai novērstu trūkumus, kas pieļauti pretrunīgi vērtētās tiesu sistēmas reformas gaitā. Vislielāko Briseles satraukumu ir izraisījuši grozījumi Konstitucionālā tribunāla darba reglamentā.

Ja Polija atteiksies pildīt EK rekomendācijas, Eiropas Parlaments vai 10 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu grupa var ierosināt Varšavas balsstiesību apturēšanu ES institūcijās, taču tam nepieciešama visu pārējo dalībvalstu piekrišana, un tādu, domājams, Briselei iegūt būs neiespējami.

Polijas Ārlietu ministrija ceturtdien EK rekomendācijas nosauca par «nepamatotām».

«Mēs ar nožēlu atzīmējam, ka komisijas rekomendācijā pausta nepilnīga izpratne par to, kā Polijā darbojas tieslietu sistēma un Konstitucionālais tribunāls,» norādīja ministrija.

Varšava tomēr publiski neatklāja savu atbildi ES, kas, pēc Polijas mediju vēstītā, aptverot vairāk nekā desmit lappuses.

EK pārstāve piektdien apstiprināja, ka Polijas atbildes vēstule ir saņemta.

Polijas valdība tikmēr turpina virzīt reformas tribunālā darbībā. Parlamentā tikko ir iesniegts priekšlikums par izmaiņām galvenā tiesneša ievēlēšanā, ļaujot valdībai izraudzīt šo personu, paziņojusi Polijas opozīcija.

Bažas par Polijas tieslietu sistēmā notiekošo paudusi arī Eiropas Padome un Eiropas Parlaments, aicinot valdību apturēt šīs reformas.

Varšava ir paziņojusi, ka ES nav jājaucas Polijas iekšējās lietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu