Zinātnieki brīdinājuši, ka lielai daļai pasaules iedzīvotāju vēl pirms gadsimta beigām varētu rasties risks saslimt ar odu pārnēsātām slimībām, piemēram, malāriju un tropu drudzi, vēsta “Sky News”. Eksperti saka, ka odu pārnēsātu slimību uzliesmojumus izraisa globālā sasilšana. Dažu nākamo gadu desmitu laikā malārijas odi varētu izplatīties daļā Ziemeļeiropas un citos pasaules reģionos. Tomēr ir arī piemēri, kā Āfrikā un Atlantijas okeāna piekrastē ar šo slimību veiksmīgi tiek galā.

Saskaņā ar Apvienotās Karalistes Veselības aģentūras datiem no ārvalstīm ievesto malārijas gadījumu skaits pērn pirmo reizi pēdējo 20 gadu laikā pārsniedza divus tūkstošus. Departaments paziņoja, ka pēc ceļojumiem uz ārzemēm Anglijā, Velsā un Ziemeļīrijā 2023. gadā ir apstiprināti 2004 malārijas gadījumi, salīdzinot ar 1369 gadījumiem 2022. gadā.

Aģentūra piebilda, ka pieaugums ir saistīts ar malārijas atdzimšanu daudzās valstīs un starptautisko ceļojumu pieaugumu, jo tiek atviegloti pandēmijas ierobežojumi.

Kopš 2000. gada odi, kas pārnēsā tropu drudzi, ir pārcēlušies uz 13 Eiropas valstīm, un 2023. gadā vietēja slimības izplatība tika novērota Francijā, Itālijā un Spānijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X