ES: Migrantu sūtīšana atpakaļ uz Grieķiju var atsākties martā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

No marta varētu sākties pakāpeniska atgriešanās pie Eiropas Savienības (ES) patvēruma noteikumiem, jo Grieķijā uzlabojusies patvēruma meklētāju reģistrācija un dokumentu izskatīšana, ceturtdien apliecināja Eiropas Komisija (EK).

Patvēruma meklētāji, kas, sākot ar 2017.gada 15.martu, vispirms ieradīsies Grieķijā un tad pārcelsies uz Vāciju, Zviedriju vai kādu citu ES valsti, tiks nosūtīti atpakaļ uz Grieķiju, teikts ES migrācijas progresa ziņojumā.

Mērķis ir atgriešanās pie tā, lai pilnībā īstenotu bloka tā dēvētos Dublinas noteikumus, kas paredz, ka lūgums par patvēruma piešķiršanu ir jāizskata pirmajā ES valstī, kurā imigrants ieradies.

Patvēruma meklētāju nosūtīšana atpakaļ uz Grieķiju tika apturēta 2011.gadā, kad divas ES tiesas atzina, ka Grieķijas patvēruma sistēmā pastāv «sistēmiski trūkumi».

Dublinas sistēma vēl vairāk salūza, kad pērn kontinentā ieradās vairāk nekā miljons nelegālo imigrantu. Pirmā ES valsts, kurā viņi ieradās, visbiežāk bija Grieķija.

Grieķijas varasiestādes panākušas progresu centienos uzlabot patvēruma sistēmu, atzina EK, un tas nozīmē, ka process jauno imigrantu atpakaļnosūtīšanai uz Grieķiju pakāpeniski varēs atsākties nākamgad.

Patvēruma meklētāji, kas Grieķijā ieradušies pirms šī datuma un pārcēlušies uz citām ES valstīm, atpakaļ uz Grieķiju nosūtīti netiks, sacīja ES migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu