Premjers: Vispārējs jauniešu iesaukums Lietuvas armijā jāievieš jau šīs valdības laikā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vispārējs jauniešu iesaukums Lietuvas armijā ir jāievieš jau šīs valdības pilnvaru laikā, otrdien žurnālistiem sacījis premjerministrs Sauļus Skvernelis, piebilstot, ka tas varētu notikt 2019.gadā.

Šo jautājumu premjers otrdien pārrunāja ar aizsardzības ministru Raimundu Karobli un Bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Jonu Vītautu Žuku. Valdība plāno iesaukt armijā visus vidusskolu beigušos jauniešus, kas nav iestājušies augstskolā, ja viņu veselības stāvoklis atļauj dienēt. Pēc Skverneļa teiktā, šādu jauniešu ik gadus ir aptuveni 6000-7000.

Gatavojoties vispārējam iesaukumam, Aizsardzības ministrijai un Bruņotajiem spēkiem būs jāgādā par pienācīgu infrastruktūru un jānodrošina, lai visi iesaucami būtu pilnībā apgādāti ar bruņojumu un ekipējumu, norādījis premjers.

«Ja mēs te gribam dzīvot un strādāt drošībā, tad mums jāizdara viss, lai mēs varētu aizstāvēties paši, un tad jācer uz mūsu sabiedroto saistībām aizstāvēt mūsu valsti. Ja mēs tikai cerēsim, ka kādam ir pienākums mūs aizstāvēt, un paši neko nedarīsim, tā būs aplama nostāja,» viņš uzsvēris.

Tikmēr aizsardzības ministrs paudis viedokli, ka divu gadu laikā vispārējam jauniešu iesaukumam neizdosies sagatavoties. Viņaprāt, tas varētu sākties no 2020. vai 2021.gada.

«Mums jāsaglabā jaukta tipa armija, vai nu mēs to gribam vai negribam, bet Bruņoto spēku galvenais kodols ir profesionāla armija,» norādījis Karoblis.

2015.gada aprīlī Lietuva pieņēma lēmumu par obligātā militārā dienesta atjaunošanu, reaģējot uz Krievijas agresīvo darbību Ukrainā un tiecoties ātrāk nokomplektēt Bruņoto spēku vienības un sagatavot armijas rezerves.

Pašlaik Lietuvas Bruņotajos spēkos ik gadus tiek iesaukti 3000-3500 jaunieši vecumā no 19 līdz 26 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu