Baltais nams: Tramps uzskata, ka miljoni ASV prezidenta vēlēšanās balsojuši nelikumīgi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps uzskata, ka prezidenta vēlēšanās novembrī vairāki miljoni cilvēku nobalsojuši nelikumīgi, otrdien apstiprināja Baltā nama administrācija, atsakoties sniegt pierādījumus, kas atbalstītu šo apgalvojumu.

Dažas stundas pēc Trampa paziņojuma ASV Kongresa līderiem, ka nelikumīgi nobalsojuši var būt pat pieci miljoni cilvēku, Baltā nama preses sekretārs Šons Spaisers apstiprināja šo Trampa uzskatu.

«Viņa komentārā teikts, ka no trim līdz pieciem miljoniem cilvēku var būt nobalsojuši nelikumīgi, pamatojoties uz pētījumiem, kurus viņš redzējis,» sacīja Spaisers.

«Es domāju, ka prezidents tā ir uzskatījis jau kādu laiku, pamatojoties uz pētījumiem un informāciju, kāda viņam ir,» teica Spaisers.

Tam, ka šajās vēlēšanās būtu notikusi plaša nelikumīga balsošana, nav nekādu publisku pierādījumu.

Ja tas tiktu pierādīts, tas būtu viens no lielākajiem politiskajiem skandāliem ASV vēsturē un varētu fundamentāli graut uzticēšanos ASV demokrātijai.

Spaisers sacīja, ka prezidents tomēr tic vēlēšanu iznākumam.

Lai gan Tramps ieguva par 2,9 miljoniem balsu mazāk nekā Hilarija Klintone, viņš tomēr ieguva pārliecinošu balsu vairākumu elektoru kolēģijā.

Spaisers izteica pieņēmumu, ka starp «pētījumiem un pierādījumiem», kurus «cilvēki» sagādājuši Trampam, ir pētījums, saskaņā ar kuru 14% nobalsojušo «bija nepilsoņi».

Tramps iepriekš bija atsaucies uz «Pew» institūta 2012.gada pētījumu, kurā secināts, ka vairāk nekā «1,8 miljoni mirušu indivīdu ir uzskaitīti kā vēlētāji». Šis pētījums gan nesniedza pierādījumus, ka tikušas uzskaitītas mirušo balsis vai ka citi balsojuši viņu vārdā.

Tramps arī atsaucies uz augstskolas «Old Dominion University» pētījumu, kurā 14% ASV dzīvojošo personu bez šīs valsts pilsonības sacījuši, ka viņi ir reģistrēti vēlētāji.

Šis pētījums gan ticis noraidīts metodoloģijas nepilnību dēļ un tāpēc, ka tajā neparādās saistība starp reģistrāciju vēlēšanām un faktisko nobalsošanu tajās.

Atbildot uz jautājumu, vai Baltais nams varētu sākt izmeklēšanu par tik plašu vēlēšanu krāpniecību, Spaisers sacīja: «Varbūt mēs to darīsim.» Pēc tam viņš pateica, ka «viss ir iespējams».

«Nav nekādas izmeklēšanas. Es sacīju, ka tā ir iespējama. Viss ir iespējams. Tas bija hipotētisks jautājums.»

Viņš atteicās atbildēt, kā šāda krāpniecība varetu ietekmēt demokrātiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu