ANO vadītājs uzskata, ka populisms izraisījis neiecietības pieaugumu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BEBETO MATTHEWS / TT NYHETSBYRÅN

Populisma pieaugums ir izraisījis antisemītisma, rasisma, ksenofobijas, islāmofobijas un citu neiecietības veidu pastiprināšanos, piektdien paziņoja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Gutērrešs, ANO ikgadējā holokausta piemiņas pasākumā uzrunājot vairākus simtus cilvēku, tai skaitā holokaustā izdzīvojušos, sacīja, ka «sāk iedarboties publisku sarunu «jauns normālstāvoklis», kurā tiek dota brīvbiļete aizspriedumiem un durvis ir atvērtas pat ekstrēmākam naidam».

Gutērrešs 1996.gadā kā Portugāles premjerministrs bija pamudinājis parlamentu atsaukt 16.gadsimta vēstuli par visu ebreju izraidīšanu no Portugāles. Piektdien savā uzrunā viņš sacīja, ka tādi cilvēki kā viņš, kas uzauguši pēc Otrā pasaules kara, nekad neiedomājās, ka pieredzēs uzbrukumu pastiprināšanos ebrejiem Eiropā.

«Antisemītisms ir sveiks un vesels. Nesaprātīgums un neiecietība ir atgriezušies,» teica ANO vadītājs.

Gutērrešs sacīja, ka daži cilvēki vēl noliedz holokaustu par spīti faktiem un ka pastāv holokausta revizionisma jauna tendence, «pārrakstot vēsturi un godinot nežēlastībā kritušās to dienu amatpersonas».

Viņš brīdināja, ka «naida runa un antisemītiski attēli izplatās internetā un sociālajos medijos» un ka vardarbīgi ekstrēmistu grupējumi izmanto antisemītiskus saukļus, «lai stimulētu savus spēkus un vervētu jaunus sekotājus».

Gutērrešs sacīja, ka augošo netoleranci daudzās formās «izraisa populisms».

Viņš nosauca musulmaņu stereotipizāciju par «dziļi satraucošu» un sacīja, ka ir «ārkārtīgi nobažījies par diskrimināciju, ar kuru saskaras minoritātes, bēgļi un migranti visā pasaulē».

ANO ģenerālsekretārs sacīja, ka ANO ir jāveicina tolerance, jāpastiprina savs cilvēktiesību darbs, jācenšas panākt smagu noziegumu izdarītāju tiesāšanu, un jāinvestē izglītībā un jauniešos.

«Mums ir jāstiprina sociālā kohēzija, lai cilvēki justu, ka dažādība ir pluss, nevis drauds,» teica Gutērrešs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu