«Der Spiegel»: Vācijas izlūkdienests ilgstoši izspiegojis globālos medijus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas ārējais izlūkdienests BND ilgstoši izspiegojis raidorganizācijas BBC, laikraksta «The New York Times», aģentūras «Reuters» un citu mediju žurnālistus, piektdien vēsta ietekmīgais vācu nedēļraksts «Der Spiegel».

Starptautiskā žurnālistu tiesību aizstāvju organizācija «Reporters Sans Frontieres» («Reportieri bez robežām» - RSF) to jau nosaukusi par «monstrozu uzbrukumu preses brīvībai» un paudusi bažas, ka žurnālistu izspiegošana tiekot turpināta.

«Der Spiegel» arī ziņo, ka RSF plāno vērsties pret Vāciju tiesā.

Žurnāls, atsaucoties uz tā rīcībā nonākušiem dokumentiem, raksta, ka BND kopš 1999.gada savā novērošanas «selektora» atslēgas vārdu sarakstā iekļāvis vismaz 50 žurnālistu un redakciju tālruņu un faksu numurus, kā arī e-pasta adreses.

To vidū ir vairāki desmiti britu sabiedriskās raidorganizācijas BBC Londonas redakcijas un Afganistānā esošo reportieru, kā arī «BBC World Service» redakcijas numuri.

Sarakstā esot arī The New York Times" Afganistānas reportieru mobilo un satelītu tālruņu numuri, kā arī "Reuters" reportieru numuri Afganistānā, Pakistānā un Nigērijā.

BND atteicies šīs ziņas komentēt.

Raksts par žurnālistu izspiegošanu pilnībā būs lasāms «Der Spiegel» drukātajā numurā, kas kioskos nonāks sestdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu