Savisāra korupcijas lietu izskatīšanai tālāk tiesā pagaidām nenodos

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tallinā bāzētā Harju apriņķa tiesa ceturtdien nolēma pagaidām nenodot tālākai izskatīšanai lietu par korupciju pret Edgaru Savisāru, kurš saistībā ar apsūdzībām ir atstādināts no Tallinas mēra amata.

Tiesa nolēma, ka lietā pret Savisāru ir jāsagaida mediķu slēdziens par viņa veselības stāvokli, bet pret pārējiem lietā apsūdzētajiem lietas izskatīšana tiesā turpināsies.

11.aprīlī tiesa nolēma, ka Savisāram ir jāveic medicīnas komisijas pārbaude. Ekspertiem ir jānoskaidro, vai Savisāra slimība ir neatgriezeniski smaga un, ja tas tā ir, vai viņš spēj piedalīties tiesas procesā un izciest iespējamo sodu.

Likums noteic, ka pārbaudi veic Igaunijas Tiesu zinātnes institūta eksperti. Institūtam pēc iespējas ātrāk ir jāinformē tiesa par aptuveno ziņojuma sagatavošanas laiku.

Tiesa ir noraidījusi apsūdzēto uzņēmēju Aivara Tūlberga, Aleksandra Kofkina un Hillara Tedera advokātu lūgumu nodot lietu atpakaļ prokuratūrai. Tiesa secināja, ka nav pamatojuma lietas nodošanai atpakaļ prokuratūrai un apsūdzības raksts atbilst Kriminālprocesa kodeksa prasībām.

Tāpat tiesa noraidīja Kofkina advokāta prasību izbeigt tiesvedību pret viņa klientu un Savisāra advokāta prasību daļēji izbeigt lietu pret viņa klientu saistībā ar to, ka process nav noticis saprātīgā termiņā. Tiesa norādīja, ka Kriminālprocesa kodeksā ir skaidri noteikts, ka lēmumu par lietas izbeigšanu, jo process nav noticis saprātīgā termiņā, pieņem tikai tiesas sēdē. Šajā lietā pašlaik notiek pirmstiesas sēdes.

Tiesa arī neapmierināja Tūlberga advokāta prasību izbeigt tiesvedību pret viņa klientu, jo esot pārkāpts godīga un vienlīdzīga procesa princips, un sākt konstitucionālās atbilstības novērtējuma procesu. Advokāts tādu lūgumu pamatoja ar to, ka kriminālizmeklēšanas dokumenti tika noplūdināti plašsaziņas līdzekļos.

Savukārt tiesa secināja, ka digitālajā laikmetā nav iespējams pilnībā garantēt, ka nekādi tiesas materiāli nenonāk publiskajā telpā, jo īpaši plašās lietās, kurās ir vairāki apsūdzētie un, izpildot likuma prasības, lietas materiāli digitālā formātā ir pieejami daudzām personām. Ja lietu vienkārši slēgtu pēc dokumentu nonākšanas publiskajā telpā, lietu materiāli regulāri tiktu noplūdināti, lai izvairītos no prāvas, norādīja tiesa.

Jau vēstīts, ka novembra beigās Igaunijas ģenerālprokuratūra - Valsts prokuratūra - apsūdzēja Savisāru par Tallinas pašvaldības budžeta līdzekļu izmantojumu savtīgās interesēs un Centra partijas interesēs. Tāpat viņš apsūdzēts par nelikumīgu iegūtu līdzekļu legalizāciju, četrās kukuļņemšanas epizodēs un nelikumīga ziedojuma lielā apmērā pieņemšanu Centra partijai.

Apsūdzībā teikts, ka Savisārs kā Tallinas mērs pieņēma kukuļus un piekrita kā mērs veikt kukuļdevējam interesējošas darbības.

Lietā Centra partijai kā juridiskajai personai izvirzīta apsūdzība neatļauta liela apmēra ziedojuma pieņemšanā. Uzņēmēji Aivars Tūlbergs, Aleksandrs Kofkins, Hillars Teders un Vello Kunmans apsūdzēti kukuļa došanā Savisāram, bet uzņēmējs Pāvo Petaji - dokumentu viltošanā un palīdzībā aizliegta ziedojuma nodošanā. Tallinas domes priekšsēdētājam Kalevam Kallo izvirzītas apsūdzības par palīdzību kukuļa nodošanā un saņemšanā, bet bijušajam politiķim Villu Reiljanam izvirzītas apsūdzības par starpniecību kukuļa nodošanā Savisāram.

Harju apriņķa tiesa 2015.gada 30.septembrī nolēma atstādināt Savisāru no Tallinas mēra amata uz laiku, kamēr notiek izmeklēšana par korupciju.

Centra partijas iekšējā opozīcija, sasaucot ārkārtas kongresu pērn novembra sākumā, ilggadējo vadītāju Savisāru vainoja par partijas izolētību Igaunijas politiskajā dzīvē, nevēlēšanos vienoties ar valdošajām partijām, autoritāru vadības stilu, kā arī norāda uz to, ka Savisārs ir aizdomās turētais korupcijas lietā. Partijas balsojumā par jauno tās priekšsēdētāju ievēlēja Jiri Ratasu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu