Kara aukstā elpa: pastaiga pa Mosulas pamestajiem gruvešiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Noskranduši aizkari, pussabrukušas sienas un iebrukušas grīdas. Tāda ir aina, kas paveras Rietummosulā – teju spoku pilsētā.

Vienīgais, kas liecina par cilvēku klātbūtni, ir Irākas policijas šāvieni, mērķējot uz «Islāma valsts» kaujiniekiem dažu simtu metru attālumā. Valdības spēki ir padzinuši sunnītu musulmaņu kaujiniekus no lielākās daļas pilsētas, taču ne no Mosulas rietumiem.

Restorāni, interneta kafejnīcas, sieviešu modes preču veikali, foto studijas, aptiekas un dzīvokļi ir pamesti novārtā, jo iedzīvotāji ir aizbēguši uz ANO nometnēm vai atraduši patvērumu pie radiniekiem Austrummosulā, kuru pilnībā kontrolē valdības spēki, raksta «Reuters».

Daudzas vietas ir izlaupītas, piemēram, valsts telekomunikāciju birojs, kas ar ložu izraibinātu fasādi vēl aizvien reklamē interneta pakalpojumus.

Foto: Reuters/Scanpix

Savukārt citas vietas izskatās gluži normālas. Piemēram, kebabu restorāns, kur pie sienām aizvien ir ēdienkartes, aicinot iegādāties maltīti, sākot no 500 Irākas dināriem (~0,43 ASV dolāriem). Visur citur izsistajos veikalu skatlogos rēgojas armijas plastmasas pārtikas iepakojumi, no kuriem maltīti ieturējuši karavīri.

Foto: Reuters/Scanpix

Pastaiga pa Mosulas pamestajām ielām nav vis nekāda rāmā pastaiga – ielas ir jāšķērso uzmanīgi un raitā solī, lai izvairītos no snaiperiem. Karavīri, lai slēptu no ienaidniekiem kustību, ar segām aizklājuši logus vai šaurās ieliņas.

Ēku iekšienē ir kluss, jo sienas aiztur šāvienu trokšņus, kas nemitīgi dzirdami kaut kur fonā. Katra skaņa izraisa pārdomas – tas bija vējš vai kaut kas nāvējošāks?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu