Ārsti brīdina: suši var saturēt bīstamus parazīttārpus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Japāņu ēdiena suši popularitātes augšana Rietumvalstīs ir izraisījusi arī anisakidozes izplatību. Šo slimību izraisa ar parazītiem piesārņotu neapstrādātu zivju vai jūras velšu lietošana uzturā.

Ziņojumā, kas publicēts vienā no pasaules ietekmīgākajiem medicīnas žurnāliem «BMJ», aprakstīts kāds nesens gadījums, kad iepriekš veselam 32 gadus vecam vīrietim no Portugāles konstatēja spēcīgas vēdera augšdaļas sāpes, vemšanu un drudzi, kas ilga nedēļu, pirms viņš vērsās pie ārsta.

Hoaņa Karmo, ziņojuma galvenā autore un Lisabonas Egaša Moņiša slimnīcas gastroenteroloģe atklāj, ka fiziskās apskates laikā tika konstatēts jutīgums vēdera apvidū, savukārt asinsanalīzes uzrādīja paaugstinātu balto asinsķermenīšu līmeni, kas ir tipisks iekaisuma rādītājs.

Iztaujāšanas laikā atklājās, ka vīrietis nesen ēdis suši.

Balstoties uz šo informāciju, ārsti veica kuņģa un zarnu trakta augšējās daļas endoskopiju – neķirurģisku gremošanas trakta izmeklēšanu. Tās laikā ar elastīgu caurulīti, kurai piestiprināts apgaismojums un kamera, veic iekšējo orgānu apskati, raksta BBC.

Šīs izmeklēšanas laikā konstatēja zarnu sieniņu pietūkumu, kā arī cieši piestiprinājušos parazītu, kura otrs gals bija kuņģī. Ārsti tārpu izņēma ar īpašu tīkliņu, kādu izmanto, lai likvidētu polipus vai svešķermeņus, kas iekļuvuši gremošanas traktā.

Analīzēs atklājās, ka tārps pieder Anisakis ģintij. «Anisakis var inficēt lasi, siļķes, mencu, makreles, kalmārus, āti un sarkano plaudi,» stāsta Karmo.

Pēc parazīta izņemšanas pacientam simptomi uzreiz sāka izzust.

«Pirms dažiem desmitiem gadu ārsti šādu infekciju vispār nepazina,» atklāj ārste. «Pacientiem var būt alerģiski simptomi. Kuņģa-zarnu trakta simptomi ietver vēdersāpes, sliktu dūšu, vemšanu un dažādus sarežģījumus, piemēram, gremošanas trakta asiņošanu, zarnu nosprostošanos un arī vēderplēves iekaisumu.»

Pirmais gadījums, kad cilvēkam tika konstatēta anisakidoze, tika aprakstīts Nīderlandē pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados. Tā kā pacientam tā radās pēc viegli sālītas siļķes lietošanas uzturā, tad sākumā to dēvēja par «siļķu tārpa slimību».

Kopš tā laika šādi gadījumi konstatēti arvien vairāk valstu, tiesa, visvairāk Japānā, atkāj Karmo. Mūsdienās šī saslimšana sākusi izplatīties ASV, Dienvidamerikā, Eiropā un citur, liecina ASV Slimību kontroles un profilakses centra informācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu