OECD valstīs pērn ieradušies pieci miljoni imigrantu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstīs pērn ieradušies apmēram pieci miljoni imigrantu, daudzi no kuriem bijuši no Sīrijas, Afganistānas un Irākas, ziņo šī Parīzē bāzētā organizācija. 2015.gadā uz OECD valstīm migrējuši 4,7 miljoni cilvēku.

Migrācijas krīze Eiropā ir mazinājusies, tomēr daudzi tajā nokļuvušie nelegālie imigranti tur paliks, un valdībām ir jāpalīdz tiem integrēties, aicināja OECD.

Šī gada pirmajā pusgadā Eiropā pa jūras ceļiem nelegāli ieradās 72 000 imigrantu, kas ir 12 reizes mazāk nekā 2015.gada otrajā pusē,

kad migrācijas krīze sasniedza savu kulmināciju, OECD norādīja savā ikgadējā ziņojumā par starptautisko migrāciju. Tomēr daudzi no tiem, kas bēguši no kara un vajāšanas, «domājams, paliks kādu laiku, vismaz līdz brīdim, kad viņu izcelsmes valstis atkal būs drošas», ziņojumā atzina OECD nodarbinātības, darba un sociālo lietu direktors Stefāno Skarpeta.

Imigrantus uzņēmušajām valstīm «vajadzētu koncentrēties uz palīdzību bēgļiem, kuri, iespējams, paliks viņus uzņēmušajā valstī, apmesties un integrēties darba tirgū un sabiedrībā», uzsvēra Skarpeta.

OECD valstīs pērn

reģistrēja 1,6 miljonus lūgumu piešķirt patvērumu, divas trešdaļas no tiem Eiropā. 1,5 miljoniem cilvēku tas arī tika piešķirts.

Pērn Vācijā patvērumu lūguši 675 000 cilvēku, lai arī vairums to bija ieradušies jau gadu iepriekš.

Apmēram 260 000 cilvēku ieradās un patvērumu lūdza ASV. 120 000 ieradušies Itālijā, bet Francijā un Turcijā katrā ieradās 80 000, pavēstīja OECD.

Apmēram pusi lūgumu piešķirt patvērumu iesnieguši sīrieši, afgāņi un irākieši.

Vācija arī saņēmusi vislielāko patvēruma lūgumu skaitu uz 1000 iedzīvotājiem - deviņus. Tālāk sekoja Austrija un Grieķija, kurās uz 1000 iedzīvotājiem iesniegti 4,5 lūgumi piešķirt patvērumu.

OECD noskaidrojusi, ka 2015.gadā visvairāk imigrantu OECD valstīs ieradušies no Ķīnas, Sīrijas, Rumānijas, Polijas un Indijas.

Nozīmīga imigrantu daļa bijusi studenti.

Kopumā OECD dalībvalstīs 2014.gadā augstskolās uzņemti trīs miljoni ārvalstu studentu. Vairāk nekā piektā daļa no tiem bijuši no Ķīnas.

OECD arī noskaidroja, ka dažādu nacionalitāšu pārstāvji ir koncentrējušies noteiktās valstīs. Piemēram, gambieši un nigērieši parasti paliek Itālijā, kas ir viņu pirmā ierašanās vieta Eiropā. Savukārt sudānieši dodas uz Franciju, bet irāņi uz Lielbritāniju.

Iepazīstinot ar ziņojumu, OECD ģenerālsekretārs Anhels Gurija paziņoja, ka nepieciešami starptautiski centieni, lai mazinātu «negatīvu» migrācijas uztveri, «kas bieži sakņojas nepareizos priekšstatos par labumu, ko migranti var dot tos uzņēmušajām valstīm».

Ziņojumā atzīmēts, ka

vairākas valstis uzlabojušas centienus integrēt imigrantus. Tajā slavēta Zviedrijā ieviestā paātrinātas integrācijas programma,

kā arī Vācijā pieņemtais integrācijas likums. Tikmēr citviet integrācijas politika neesot bijusi tik laba.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu