Zviedrija gatavojas izsūtīt 106 gadus vecu afgāņu bēgli

TVNET/The Independent
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Zviedrija plāno deportēt 106 gadus vecu afgāņu sievieti, kura tiek uzskatīta par pasaulē vecāko bēgli, ziņo «The independent». Pirms diviem gadiem Bibihalu Uzbeku dēls un mazdēli uz saviem pleciem no Afganistānas kalnainajiem ziemeļaustrumiem nesa pāri Irānai un Turcijai, līdz pieteicās kā bēgļi Eiropā.

Uzbekai pēc dažām nedēļām apritēs 107 gadi. Zviedrijas varasiestādes noraidīja viņas pieteikumu patvēruma meklētāja statusam. Viņai likts atgriezties Afganistānā.

Zviedrijas migrācijas dienests ģimenes dzimto pilsētu Kunduzu uzskata par pietiekami drošu, lai gan tur notiek sadursmes starp Afganistānas drošības spēkiem un «Taliban» kaujiniekiem.

Uzbeka jūnijā pārdzīvoja insultu, un tagad viņa piesaistīta gultai un nespēj ne redzēt, ne runāt, nedz arī piecelties. Ģimene uzstāj, ka viņa nepārcietīs mājupceļu, tāpēc lūdz atļauju dzīves pēdējo cēlienu aizvadīt Zviedrijā.

Foto: AP/ScanPix

«Afganistānā ir karš, nāve, problēmas ar «Taliban» un tagad arī «Islāma valsti»,» raidorganizācijai «Al Jazeera» sacīja mazdēls Muhameds Uzbeks. «Nesaprotu, kāpēc viņi grib, lai atgriežamies. Šogad daudzi cilvēki jau nomiruši.»

Taču Zviedrijas migrācijas dienests pastāv uz to, ka vecums neesot iemesls piešķirt papildu atvieglojumus.

Pērn Zviedrijā rekordaugsts patvēruma meklētāju skaits - vairāk nekā 4500 - atsauca pieteikumus un pameta valsti. Pie tā noveda ilgais pieteikumu izskatīšanas laiks, stingrie noteikumi par ģimeņu apvienošanu un grūtības atrast darbu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu