Polija izveido parlamentāro komisiju no Vācijas pieprasāmo reparāciju novērtēšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Polijas valdošā konservatīvā partija «Likums un taisnīgums» (PiS) izveidojusi parlamentāro komisiju, lai noteiktu no Vācijas pieprasāmo reparāciju lielumu.

«Mēs vēlamies Polijas parlamentā uzsākt darbu, kura rezultāts būs tās aplēstās summas analīze, kuru Vācija ir parādā Polijai,» aģentūrai PAP piektdien pavēstīja jaunizveidotās komisijas priekšsēdētājs Arkadjušs Mularčiks, kurš pārstāv PiS.

Viņš piebilda, ka gala termiņš komisijas darba pabeigšanai pagaidām nav noteikts.

Jautājums par reparācijām, kas Polijai varētu pienākties par nacistiskās Vācijas nodarījumiem Otrā pasaules kara laikā, gadiem ilgi tika uzskatīts par atrisinātu, taču tas atkal nonāca uzmanības lokā jūlijā, kad to atdzīvināja PiS līderis Jaroslavs Kačiņskis.

Augusta beigās arī Polijas premjerministre Beāta Šidlo paziņoja, ka Varšavai esot tiesības uz reparācijām no Vācijas.

Reaģējot uz šo paziņojumu, Vācijas valdības pārstāvis Štefans Zīberts norādīja, ka šis jautājums esot jau atrisināts, «kad Polija 1953.gada augustā pieņēma tiesiski saistošu lēmumu (..) atteikties no turpmāku reparāciju prasībām».

Taču Polija norādījusi, ka 1953.gada lēmums, pirmkārt, attiecies vienīgi uz toreizējo komunistisko Austrumvāciju jeb tā dēvēto Vācijas Demokrātisko Republiku (VDR) un, otrkārt, šādu lēmumu pieņēmusi neleģitīmā toreizējā komunistu marionešu valdība PSRS spiediena rezultātā.

Septembra sākumā abu valstu prezidenti vienojās, ka šajā jautājumā nepieciešamas «mierīgas diskusijas».

Polijas ārlietu un iekšlietu ministri lēš, ka iespējamais reparāciju lielums varētu sasniegt 850 miljardus eiro.

Saskaņā ar augustā veikto aptauju 51% poļu iebilst pret jebkādu reparāciju pieprasīšanu no Vācijas, kamēr atbalstu tām pauduši tikai 24% respondentu.

Arī Polijā ietekmīgā katoļu baznīca septembrī brīdinājusi, ka «neveiksmīgi lēmumi» šajā jautājumā var apdraudēt pašreizējās attiecības ar Vāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu