Vācijas konservatīvie prasa paplašināt federālās policijas pilnvaras

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Matthias Busse/CC BY 3.0

Reaģējot uz graujošo ziņojumu par kļūdām, kas tikušas pieļautas pirms Berlīnes terorakta pagājušā gada decembrī, Vācijas konservatīvie nākuši klajā ar aicinājumu paplašināt federālo iestāžu pilnvaras un palielināt policistu skaitu.

Kristīgo demokrātu (CDU) un viņu Bavārijas meitaspartijas - Kristīgi Sociālās savienības (CSU) - Bundestāga frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Štefans Harbarts sarunā ar laikrakstu «Rhein-Neckar-Zeitung» norādījis, ka federālajai valdībai nepieciešamas plašākas pilnvaras.

«Federālisms ātri atklāj savas nepilnības, kad saskaras ar islāma terorismu,» piektdien publicētajā intervijā uzsvēris Harbarts.

Viņš piebildis, ka nepieciešams palielināt arī darbinieku skaitu Vācijas Federālajā kriminālpolicijā (BKA) un Federālajā Konstitūcijas aizsardzības birojā (BfV).

Ar šo paziņojumu CDU/CSU frakcijas vicepriekšsēdis nācis klajā, reaģējot uz ceturtdien publiskoto īpašā izmeklētāja ziņojumu, kurā konstatētas policijas pieļautās kļūdas pirms pagājušā gada 19.decembrī notikušā terorakta, kura laikā tunisietis Aniss Amri ar nolaupītu kravas automašīnu ietriecās vienā no Berlīnes Ziemsvētku tirdziņiem, noslepkavojot 12 cilvēkus.

Pēc asiņainā nozieguma atklājās, ka Amri bijis varasiestādēm zināms gan kā islāma ekstrēmists, gan kā narkotiku tirgotājs. Viņš ticis arī vairākkārt aizturēts, un bijis pieņemts lēmums par viņa izraidīšanu.

Berlīnes policija, kas bija brīdināta par Amri kā potenciāli vardarbīgu islāmistu, novēroja viņu tikai darbadienās, bet ne brīvdienās vai svētku dienās. Turklāt novērošana ilga tikai pāris nedēļas, pēc tam tā tika pārtraukta, nospriežot, ka Amri ir tikai sīks narkotiku dīleris, teikts ziņojumā.

Arī Štefans Maijers, CSU deputāts, kas specializējies iekšlietās, pieprasījis paplašināt varasiestāžu tiesības un iespējas veikt novērošanu.

«Policijas un tiesu iestādēm attiecīgajās zemēs jābūt labāk apgādātām. Tas nedrīkst turpināties, ka tādi bīstami cilvēki kā Amri Berlīnē nevar tikt uzraudzīti cauru diennakti,» intervijā laikrakstam «Passauer Neue Presse» uzsvēris Maijers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu