Serbijas prezidents izraisa diplomātisku skandālu (5)

TVNET/Politico
CopyLinkedIn Draugiem X
Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs.
Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs. Foto: AFP/SCANPIX

Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs savu izteikumu dēļ iekūlies diplomātiskā skandālā ar Slovēniju. Vučičs atvainojies, ka nosaucis slovēņus par "pretīgiem", – taču piebilda, ka atvainošanās domāta tikai Slovēnijas tautai, nevis Slovēnijas delegācijai ANO Drošības padomē, kura kā nepastāvīgā dalībvalsts piedalījās sesijā par Kosovu, kur tika aktualizēts jautājums par serbu karavīru pastrādātajām izvarošanām Kosovas krīzes laikā 1998. un 1999. gadā.

"Ja esmu kādu aizvainojis, vēlos atvainoties visai Slovēnijas sabiedrībai, bet tajā pašā laikā gribu uzsvērt, ka neatvainošos slovēņu politiķiem, jo viņi piekopj pretīgu politiku pret Serbiju," paziņoja Vučičs.

Vučičs otrdien sacīja, ka ASV, Šveice un Slovēnija kopīgiem spēkiem esot "ievilinājušas lamatās" Serbijas delegāciju ANO Drošības padomes sesijā, uz kuru Kosovas prezidente Vjosa Osmani bija atvedusi vairākas cietušās sievietes un aicināja pašreizējo Serbijas prezidentu publiski atvainoties izvarošanas upurēm.

"Nevar pateikt, kurš ir pretīgāks – Slovēnija vai kāds cits," vēlāk izteicās Vučičs. Viņš apsūdzēja Osmani, ka viņa sievietes nepatiesi uzdevusi par sava biroja darbiniecēm, lai gan viņas tādas nav, jo citādi noteikumi nebūtu atļāvuši viņām piedalīties sesijā. Kad tas nācis gaismā, "viena no lielvalstīm iejaucās", lai sievietes tomēr varētu tikt uzklausītas, sacīja Vučičs.

Viņa izteikumi izsauca asu reakciju no Slovēnijas. Slovēnijas ārlietu ministre Tanja Fajona tos nodēvēja par "apvainojumu visai mūsu nācijai", izsauca Serbijas vēstnieku un pieprasīja atvainošanos.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu