Grieķijas salā iestrēgušie migranti: «Tā nav nekāda dzīve»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Grieķijas salā Lesbā patlaban mitinās vairāk nekā 8500 patvēruma meklētāju, kaut arī vienīgā migrantu patversme paredzēta vien apmēram 3000 cilvēku uzņemšanai, vēsta aģentūra «Reuters». Tiem, kam nepietiek vietas, jādzīvo teltīs vai zem klajas debess - bez ūdensvada un tualetēm.

Sīriešu migrants Bašars Vakā ar grūtniecības pēdējā mēnesī esošo sievu dzīvo dubļainā, piemēslotā olīvkoku birzī. Kuru katru dienu pasaulē jānāk viņu mazulim.

Netālu trīs sīriešu vīrieši daļa divvietīgu telti. Tāpat kā topošie vecāki, arī viņi gumijas laivā ieradās no Turcijas. Taču Lesbas salas vienīgā migrantu patversme, kas ierīkota kādreizējā armijas bāzē, bija pārpildīta un vietas, kur palikt, īsti nebija. Vēl tūkstošiem citu migrantu nonākuši četrās citās Grieķijas salās, kas ir tuvu Turcijai.

Foto: Reuters/Scanpix

«Tā nav cilvēka cienīga dzīve,» norāda 23 gadus vecais Anass Bakurs, viens no trim vīriešiem, kas dzīvo izmirkušajā teltī. «Dzīvniekiem ir labāka dzīve.»

2016.gadā tika pieņemts lēmums, ka tie migranti, kas ierodas Grieķijā no Turcijas un nevar iegūt patvēruma meklētāju statusu, tiks deportēti. Uz laiku migrantu skaits samazinājās, taču pēdējos mēnešos migrācija atkal pastiprinājusies. Četru mēnešu laikā līdz šā gada novembrim Grieķijas salās ieradās 15 800 migrantu - par 27% vairāk nekā pagājušajā gadā, liecina ANO bēgļu aģentūras UNHCR dati.

Foto: Reuters/Scanpix

Salā trūkst mediķu. Salā dzīvojošie migranti stāsta, ka naktīs apkārt klejo bandītu grupējumi, daži no tiem bruņoti ar nažiem.

Vienošanās starp ES un Turciju ļauj migrantiem palikt salās, kamēr tiek izskatīts pieteikums patvēruma meklētāja statusam. Taču process var ilgt vairākus mēnešus, kuru laikā jāizdzīvo, kā nu var. Daži Lesbas salā nonākušie migranti stāsta, ka neesot zinājuši, ka nevarēs doties tālāk uz citām Eiropas valstīm. Citi saka, ka Turciju pametuši tāpēc, ka neesot varējuši atrast darbu un sevi uzturēt.

«Neviens neriskētu ar savu dzīvību mazā laiviņā, ja Turcijā viss būtu labi un varētu tur dzīvot,» uzsver Sīrijā dzimusī palestīniete Amala Advana.

Viņa septiņas reizes mēģināja šķērsot jūru, līdz beidzot nonāca Lesbā. «Ja es būtu zinājusi, kāda šeit ir dzīve, droši vien nebūtu to darījusi,» viņa atzīst.

Grieķijas Iekšlietu ministrija, kas uztur migrantu centru Lesbas salā, mēģina cīnīties ar patversmes pārapdzīvotību, taču norāda, ka ES un Turcijas vienošanās dēļ nevarot cilvēkus masveidā izraidīt no salas. Ar apstākļiem neapmierināti ir ne tikai migranti, bet arī vietējie iedzīvotāji, kuri pagājušonedēļ ar automašīnām mēģināja nobloķēt kuģa kravas izkraušanu. Tajā bija konteineri, kas bija paredzēti jauno migrantu izmitināšanai.

Lesbas salas mērs Spiross Galinoss sacīja, ka vienošanās pārvērtusi salu par «atvērtu cietumu», un aicināja uz protestiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu