Lietuvā sadedzināts kokaīns 49 miljonu € vērtībā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas Muitas krimināldienests iznīcinājis 575,4 kilogramus kontrabandas kokaīna, kura vērtība melnā tirgus cenās sasniegtu gandrīz 49 miljonus eiro.

Narkotikas, kas šopavasar tika atrastas kāda kuģa kravā Klaipēdas ostā, otrdien sadedzinātas bīstamo atkritumu dedzināšanas iekārtā Šauļu rajonā, stingri ievērojot attiecīgās Eiropas Savienības (ES) un Lietuvas tiesību normas un klātesot muitas darbinieku komisijai.

Kā ziņots, kokaīns tika atrasts kuģa kravā no Ekvadoras, ko muitnieki maijā pārmeklēja Klaipēdas ostā. Tas bija paslēpts metāla veidnēs plastmasas kupolu ražošanai, kas bija adresētas kādam Viļņā izveidotam uzņēmumam, kura direktors izrādījās Krievijas pilsonis, kas saņēmis uzturēšanās atļauju Lietuvā, bet šobrīd dzīvo Krievijā.

Lietuvas muitniekiem pirmās šaubas radās par kravas raksturu un maršrutu - pavaddokumenti liecināja, ka veidnes uz Lietuvu tiek vestas no Ekvadoras, kuģim ceļā piestājot Kolumbijā un Hamburgā. Aizdomas radīja apstāklis, ka kravā nebija ražošanas procesam nepieciešamo iekārtu, bet tikai veidnes, kurām pat paviršā apskatē varēja manīt konstruktīvas nepilnības, kas lika domāt par viltojumu. Turklāt likās, ka īpaši piestrādāts arī pie tā, lai veidnes izskatītos vecākas nekā patiesībā, atgādina «Delfi.lt».

Arī Viļņā izveidotā nelielā uzņēmuma pārstāvji nevarēja paskaidrot, ko viņi iesāks ar veidnēm, un vispirms apgalvoja, ka plānojuši sākt ražošanu Lietuvā, bet pēc tam - ka apsvēruši iespēju veidnes pārdot tālāk.

Amatpersonām tūdaļ bija skaidrs, ka pārbaudīt cieši aizmetinātās aptuveni trīsarpus tonnas smagās veidnes nebūs viegli un vienīgā iespēja ir izurbt to sienās caurumus. Kravas pārbaudīšanai gan aktīvi pretojās uzņēmuma nolīgtais advokāts, bet muitnieki viņa spiedienam nepadevās un konkursa ceļā pieaicināja speciālistus, lai pierādītu, ka pārbaude veidnes nesabojās.

Kad jūlija beigās tika veikts pirmais urbums un atklājās, ka veidnēs ir kokaīns, tika sākta pirmstiesas izmeklēšana, bet darbi pie veidņu atvēršanas turpinājās. Viss process Muitas krimināldienestam izmaksāja aptuveni 10 000 eiro. Veidņu iekšpusē tika atrastas 576 pakas kokaīna, kuru bruto svars sasniedza aptuveni 610 kilogramus.

Tā bija viena no lielākajām narkotiku kravām Lietuvas vēsturē, ko izdevies atklāt.

Atrēķinot ekspertīzei izmantotās narkotikas un iepakojumu svaru, iznīcināšanai tika nodoti vairāk nekā 575,4 kilogrami kokaīna.

Kravās no Dienvidamerikas valstīm pēdējā laikā Lietuvā atklāts ne viens vien narkotiku sūtījums.

Vienlaikus otrdien sadedzināti arī gandrīz 193 kilogrami hašiša, kas konfiscēts 2015.gadā, kad Lietuvas muitnieki to atrada kāda Latvijas pilsoņa vadīta kravas automobiļa puspiekabes dibenā ierīkotā slēptuvē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu