Francijas trifeles: delikatese, ko dēvē par gardēžu melno dimantu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tuvojoties svētkiem, franču gardēži un restorānu īpašnieki sūrojas par melno trifeļu cenu. Sausuma dēļ Francijā šogad tika novākta ļoti neliela trifeļu raža, kā rezultātā par melno dimantu iesauktās delikateses cena sasniedza teju galvu reibinošus augstumus, vēsta aģentūra «Reuters».

Ēdamās trifeles aug pie koku saknēm. Pateicoties rudenīgajam lietum, Francijas dienvidos parasti izaug pamatīga melno trifeļu raža.

Taču pēdējos divus gadus Francijā tika pieredzēts sausums un ražas sarukums.

Foto: Reuters/Scanpix

Kad gleznainajā Voklīzas reģionā pie Franču Rivjēras tika atklāta trifeļu tirgošanas sezona, pircējiem tika piedāvāti tikai 60 kilogrami melno trifeļu. Citus gadus trifeļu raža sasniedz pat 500 kilogramu.

«Lietus nav jau septiņus mēnešus,» stāsta Žans Luī Bondēls, viens no reģiona trifeļu audzētājiem.

«Būs vēl sliktāk nekā pagājušajā gadā, kas bija katastrofāls.»
Foto: Reuters/Scanpix

Bondēls lēš, ka Francijas melno trifeļu vairumtirdzniecības cena šogad sasniegs 1500 eiro kilogramā. Pārdošanas cena būs vēl četras reizes augstāka, šoreiz patiešām attaisnojot «melnā dimanta» apzīmējumu.

Klimata pārmaiņas, sausums un spēcīgās vētras novedušas pie cenu celšanās arī baltajām trifelēm, kas tiek audzētas Itālijas ziemeļos. To cena varētu sasniegt rekordu - vidēji 6000 eiro kilogramā.

Foto: Reuters/Scanpix

Gardēži iecienījuši trifeles to unikālās garšas dēļ. Daudzi tās uzskata arī par statusa simbolu, citi - par afrodiziaku.

Veselas trifeles sagriež plānās šķēlītēs un pievieno dažādu ēdienu garšas bagātināšanai. Novākšanas un transportēšanas laikā sadrupušās trifeles, ko var iegādāties par nedaudz zemāku cenu, nelielos daudzumos tiek uzbirdinātas makaronu ēdieniem vai omletei.

Bondēls nobažījies, ka augstās cenas dēļ restorāni un pavārmākslas entuziasti pārstās pirkt trifeles vai arī iegādāsies mazāk prestižās šķirnes, kas tiek audzētas tādās valstīs kā Ķīna. «Tā ir pārmērība, un tas nav labi,» par milzīgajām cenām saka audzētājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu