Lielbritānija apsūdz Briseli ļaunprātībā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Maja Suslin / TT NEWS AGENCY

Lielbritānijas «Breksita» ministrs Deivids Deiviss ceturtdien nosodījis Eiropas Savienības (ES) ieceri piemērot Londonai sankcijas, ja tā pārkāps bloka tiesību normas pārejas periodā, kas, kā plānots, ilgs aptuveni divus gadus pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES.

Deiviss norādījis, ka Brisele rīkojusies «negudri», publiskojot dokumenta projektu, kurā lietota «nepieklājīga valoda» un kas nav tapis «labā ticībā».

«Tas, ko mēs vēlamies, ir noteikt pārejas periodu, kura mērķis ir celt tiltu uz nākotni, kurā mēs labi sadarbosimies,» norādīja Deiviss. «Un nedomāju, ka tas būtu labā ticībā publiskot dokumentu atklāti nepieklājīgā valodā un faktiski norādīt, ka viņi varēs patiesībā patvaļīgi pārtraukt pārejas periodu.»

Šonedēļ Lielbritānija un ES sāka sarunas par pārejas periodu pēc «Breksita», kura laikā saskaņā ar Briseles iecerēm Londonai būs jāpakļaujas visām ES tiesību normām, arī tām, kas tiks pieņemtas šī pārejas perioda laikā. Tajā pašā laikā britiem būs liegtas jebkādas iespējas ietekmēt to pieņemšanu.

Apmaiņā pret to Lielbritānijai tiek solīta netraucēta piekļuve ES kopīgajam tirgum.

Trešdien publiskotais vienošanās projekts paredz Briselei tiesības vērst pret Lielbritāniju sankcijas gadījumā, ja vēršanās ES Tiesā par iespējamo tiesību normu pārkāpumu prasītu pārāk daudz laika.

Šādas sankcijas varētu būt muitas tarifu piemērošana vai muitas pārbaužu atjaunošana, no kurām Lielbritānija pārejas periodā līdz 2020.gada decembrim joprojām būtu atbrīvota.

«Manuprāt diez vai tas ir juridisks dokuments. Tas ir politisks dokuments,» norādījis Deiviss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu