Afganistānas prezidents talibiem piedāvā pamieru

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SHAH MARAI / AFP

Afganistānas prezidents Ašrafs Gani, trešdien runā tā dēvētā Kabulas procesa miera konferencē, piedāvāja pamieru nemiernieku kustībai «Taliban». Ja nemiernieku grupējums akceptēs pamiera piedāvājumu un iesaistīsies procesā, tas tiks atzīts par politisku grupējumu, sacīja Gani.

Prezidents talibiem arī piedāvāja Afganistānas pases, biroju Kabulā, cietumnieku atbrīvošanu un sankciju atcelšanu.

«Talibu līderi un visi biedri! Lēmums ir jūsu rokās. Pieņemiet mieru, nāciet pie sarunu galda un būvēsim šo valsti kopā,» sacīja Gani.

Prezidents arī vērsās pie kaimiņvalsts Pakistānas, kuru ASV un Afganistāna ilgstoši kritizē par to, ka tā dod patvērumu talibiem.

Gani sacīja, ka abām valstīm negācijas jāatstāj pagātnē un jāpāršķir attiecībās jauna lappuse.

Kaut arī talibi piedalīties konferencē nav aicināti, avoti apliecināja, ka tajā piedalīsies Aga Džans Motasims - talibu valdības, kas pie varas Afganistānā bija līdz 2001.gadam, augsta ranga ministrs.

Atbilstoši mediju ziņām Motasims jau iepriekš bijis vidutājs pušu starpā.

26 valstu un trīs starptautisko organizāciju pārstāvji, kas piedalās konferencē, cenšas panākt talibu iesaistīšanos miera sarunās, iepriekš sacīja Ārlietu ministrijas pārstāvis.

13% Afganistānas teritorijas atrodas talibu kontrolē vai ietekmē, liecina Kabulas un ASV aplēses. Tiesa gan, citi avoti norāda, ka šis skaitlis varētu būt līdz 40%.

Talibi vairākkārt noraidījuši tiešas sarunas ar Afganistānas valdību, ko tie uzskata par «marionešu režīmu», un pieprasa sarunas ar ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu