Pagājušogad Hamburgā uzbrukumu sarīkojušajam palestīnietim piespriež mūža ieslodzījumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vācijas tiesa ceturtdien piespriedusi mūža ieslodzījumu 27 gadus vecajam palestīnietim Ahmadam Alhavam, kurš pagājušā gada jūlijā lielveikalā Hamburgā nodūra vienu cilvēku un sešus ievainoja.

Alhavs tiesā atzina savu vainu slepkavībā un uzbrukumā.

Nolasot spriedumu, tiesnesis norādīja uz nozieguma «sevišķo smagumu», kas samazina notiesātā iespēju tikt atbrīvotam pirms termiņa vai vai apžēlotam.

Prokurori tiesā apgalvoja, ka Alhavam bijuši radikāli islāmiski motīvi un viņš cerējis mirt kā moceklis.

Alhava mērķis bija nogalināt pēc iespējas vairāk vāciešu, atriebjoties par visām ciešanām, ko nācies piedzīvot musulmaņiem, norādīja prokuratūra.

Izmeklēšanā netika gūti pierādījumi, ka Alhavs būtu saistīts ar teroristu organizāciju «Islāma valsts» vai kādu citu ekstrēmistu organizāciju.

Pagājušā gada 28.jūlijā Alhavs iegāja lielveikalā, paņēma 20 centimetrus garu nazi no pārdošanā izliktajām precēm un nodūra 50 gadus vecu vīrieti. Pēc tam viņš turpināja uzbrukt cilvēkiem veikalā un pie veikala, kliedzot «Allahu Akbar» («Dievs ir dižens!»).

Alhavu savaldīja septiņi cilvēki, kas atradās ārpusē pie veikala. Vairums no viņiem bija migranti, no kuriem viens cīņā tika ievainots.

Vācijā Alhavs ieradās 2015.gadā. Pirms tam viņš bija lūdzis patvērumu Norvēģijā, Zviedrijā un Spānijā, bet viņa lūgumi tika noraidīti. Arī Vācijā viņu bija paredzēts deportēt, bet līdz tam viņš tika izmitināts Hamburgas imigrantu centrā.

Spriežot pēc aculiecinieku stāstītā, Alhavs sākotnēji centies integrēties Vācijas sabiedrībā, apguvis vācu valodu un reizēm lietojis alkoholu un smēķējis marihuānu. Taču vēlāk viņš sācis skatīties «Islāma valsts» propagandas video un arvien mazāk uzticējies varasiestādēm.

Ap 2016.gadu Alhavs sācis uzskatīt, ka pēkšņi izpratis Korānu, un noraidījis visus iepriekšējos kārdinājumus. Apkārtējos cilvēkus viņš sācis krasi nošķirt ticīgajos un neticīgajos.

Alhavs sacīja, ka uzbrukums bijusi Allāha griba, nevis viņa lēmums.

Taču 19.februārī tiesas sēdē viņš izteica nožēlu par notikušo un lūdza piedošanu cietušajiem un viņu tuviniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu