«Aeroflot» pārstāvis Latvijā var pārsūdzēt lēmumu par iekļaušanu «melnajā sarakstā»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievijas lidsabiedrības «Aeroflot» pārstāvis Latvijā Sergejs Sokoļņikovs var pārsūdzēt Latvijas iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) lēmumu par viņa iekļaušanu Latvijai nevēlamo personu sarakstā.

Latvijas Imigrācijas likums paredz, ka iekšlietu ministram ir tiesības ieceļošanas aizlieguma sarakstā jeb «melnajā sarakstā» iekļaut personas, pamatojoties uz kompetentas tiesībsargājošās iestādes atzinumu. Kozlovskis aģentūrai LETA, neminot personas vārdu, nekomentēja, kādi bijuši iemesli šīs personas iekļaušanai sarakstā, jo Iekšlietu ministrija arī iepriekš identiskos gadījumos komentārus nav sniegusi.

Likums paredz, ka iekšlietu ministrs, piemēram, var iekļaut personu sarakstā, ja ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā, rada draudus valsts drošībai, sabiedriskai kārtībai vai arī ārzemnieks izdarījis smagu noziegumu. Iekšlietu ministra pieņemtais lēmums ir administratīvs akts. Lēmumu var pārsūdzēt Augstākajā tiesā. Ja tas balstās uz valsts drošības iestādes izlūkošanas vai pretizlūkošanas darbību rezultātā iegūtu informāciju, lēmumu var pārsūdzēt ģenerālprokuroram, kura lēmums ir galīgs.

«Šādu lēmumu šodien esmu pieņēmis balstoties uz kompetentās iestādes sniegto informāciju. Personai ir iespēja manu lēmumu pārsūdzēt. Sarakstā iekļaušanas iemeslus es nevaru komentēt,» norādīja Kozlovskis, neatklājot, vai par konkrēto personu ziņojuši Latvijas specdienesti - Drošības policija (DP), Satversmes aizsardzības birojs un Militārās izlūkošanas un drošības dienests. Saskaņā ar likumu DP pārraudzību veic tieši iekšlietu ministrs, abi pārējie specdienesti ir citu ministriju pārraudzībā.

Ministrs neatklāja, uz cik ilgu laiku konkrēto ārvalstnieku iekļāvis melnajā sarakstā. Tāpat viņš nekomentēja, cik ilgstoši kompetento iestāžu redzeslokā uzņēmējs ir bijis un kāpēc jau iepriekš viņš netika iekļauts melnajā sarakstā.

Kozlovska lēmumu izpildīs Valsts robežsardze. Šī dienesta pārstāve Kristīne Pētersone aģentūrai LETA apliecināja, ka procedūra lēmuma izpildē varot būt dažāda, proti, ja persona lēmuma pieņemšanas brīdī neatrodas Latvijā, tad, šķērsojot ārējo robežu, tai iebraukšana Latvijā tiek liegta. Savukārt ja persona vēl atrodas Latvijā, tad VRS imigrācijas dienests kontrolējot ārzemnieku uzturēšanos Latvijā šādu sarakstā iekļautu personu izraida no Latvijas.

Kā ziņots, Amerikas Savienotās Valstis (ASV), 14 Eiropas Savienības (ES) valstis, tostarp Latvija, kā arī Ukraina saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušam dubultaģentam Sergejam Skripaļam pirmdien paziņoja, ka izraida Krievijas diplomātus.

ES un ASV ir vienisprātis, ka uzbrukumu Skripaļam Lielbritānijā, visticamāk, sarīkojusi Krievijas valsts.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) pirmdien paziņoja, ka Latvija izraida Krievijas vēstniecības otro sekretāru un melnajā sarakstā iekļauj Krievijas kompānijas pārstāvniecības vadītāju Latvijā, bet minēto personu vārdus neatklāja.

Komentējot Krievijas kompānijas pārstāvniecības vadītāja Latvijā iekļaušanu «melnajā sarakstā», ministrs vērsa uzmanību, ka lēmums pieņemts, balstoties uz Latvijas drošības iestāžu sniegto informāciju, un to pieņēmis iekšlietu ministrs Kozlovskis. «Šīs kompānijas vadītājs Latvijā ir nodarbojies ar visu ko, tikai ne ar saviem tiešajiem darba pienākumiem. Viņa darbības klasificējamas kā nelikumīga informācijas vākšana,» teica Rinkēvičs.

Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs žurnālistiem pastāstīja, ka vēstniecība ir saņēmusi informāciju, ka aicinājumu atstāt valsti saņems Krievijas lidsabiedrības «Aeroflot» pārstāvis Latvijā. «Aeroflot» Latvijā pārstāvniecības vadītājs Latvijā ir Sergejs Sokoļņikovs.

Savukārt no Latvijas izraidāmā Krievijas vēstniecības darbinieka vārdu Lukjanovs neatklāja, bet apgalvoja, ka viņš iestādē esot nostrādājis mazāk nekā gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu