Matiss: Trampa un Kima sarunās ASV spēku atrašanās Dienvidkorejā netiks apspriesta

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN

ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna sarunās netiks apspriests Dienvidkorejā izvietoto ASV spēku jautājums, sestdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss.

«Tas jautājums šeit Singapūrā 12.jūnijā netiks apspriests,» starptautiskā drošības forumā Singapūrā paziņoja Matiss.

Viņš uzsvēra, ka «jebkādas diskusijas par ASV karavīru skaitu Korejas Republikā ir atkarīgas no Korejas Republikas ielūguma viņiem tur atrasties un diskusijām starp ASV un Korejas Republiku, kas ir nošķirtas no pašreizējām sarunām ar Ziemeļkoreju. Šis jautājums diskusijās ar Ziemeļkoreju nav parādījies».

Laikraksts «New York Times» pagājušajā mēnesī vēstīja, ka ASV prezidents Donalds Tramps uzdevis Pentagonam sagatavot plānus ASV spēku samazināšanai Dienvidkorejā.

Kā atzinušas ASV amatpersonas, miera līguma noslēgšana starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju varētu mazināt vajadzību pēc pašlaik pussalā izvietotajiem 28 500 amerikāņu karavīriem.

Tramps ir apņēmies izvest ASV spēkus no Dienvidkorejas, norādot, ka ASV netiek pienācīgi kompensētas par to turēšanu, ka ASV spēki lielākoties aizsargā Japānu un ka desmitgadēm ilgā amerikāņu klātbūtne nav liegusi Ziemeļkorejai kļūt par kodolvalsti.

Šobrīd notiek smagas sarunas ar Dienvidkoreju par to, kā dalīt spēku turēšanas izmaksas. Saskaņā ar līgumu, kas beigsies šī gada beigās, Dienvidkoreja sedz apmēram pusi no amerikāņu karavīru turēšanas izmaksām - vairāk nekā 800 miljonus dolāru gadā. Trampa administrācija pieprasa, lai Seula segtu faktiski visas ASV spēku klātbūtnes izmaksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu