Kā Krievijā nodrošinās pret terorisma draudiem Pasaules kausa laikā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Pēdējo nedēļu laikā internetā izskanējuši teroristu grupējuma «Islāma valsts» atbalstītāju draudi sarīkot uzbrukumus Pasaules kausam futbolā, kas ceturtdien sāksies Krievijā. Novērošanas kameras ar seju atpazīšanas tehnoloģiju, ķīlnieku krīžu risināšanai apmācītas specvienības, kā arī Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) un bruņoto spēku klātbūtne - tā ir daļa no stingrajiem drošības pasākumiem, kas ieviesti pirms nozīmīgā sporta notikuma, vēsta raidorganizācija BBC.

Kaļiņingradā atrodas novērošanas centrs, kura darbinieki seko ierakstiem no vairāk nekā 700 drošības kamerām. Vēl 1200 kameras ierīkotas Kaļiņingradas stadionā.

Moderna seju atpazīšanas tehnoloģija automātiski salīdzina kameru iegūtos attēlus ar policijas datubāzē esošajām fotogrāfijām. «Runājot par pretterorismu, šī sistēma palīdzēs mums atpazīt aizdomīgus indivīdus,» norāda Kaļiņingradas reģionālās valdības amatpersona Sergejs Jevstigņejevs. «Policija varēs sekot viņu gaitām un reaģēt uz visa veida situācijām.»

Taču drošības kameras ir tikai pirmā aizsardzības līnija.

Kaļiņingradas drošības dienesti pirms čempionāta veikuši dažāda veida apmācības, kas palīdzētu ātri reaģēt uz iespējamu teroristu uzbrukumu. To vidū bija apmācības, kurās «specnaz» vienība ar izpletņiem nolaidās stadionā, izspēlējot ķīlnieku krīzes scenāriju.

Drošības nodrošināšanai Pasaules kausa norises vietās piesaistīta Krievijas armija, jūras flote un gaisa spēki.

FDD apgalvo, ka esot atklājis teroristu šūniņas vairākās pilsētās, kurās notiks Pasaules kausa izcīņa, un aizturējis vairākus cilvēkus.

«Krievijas FDD pārāk nerūp cilvēktiesības,» norāda drošības analītiķis Pāvels Felgenhauers. «Viņi izņem no aprites ikvienu, ko uzskata par potenciālu draudu. Viņus aiztur, varbūt ieliek cietumā; varbūt tie ir nevainīgi cilvēki, bet viņi acīmredzot uzskata - labāk 10 nevainīgi puiši ieslodzījumā nekā viens terorists brīvībā.»

Drošības pasākumi aptver ne vien stadionus, treniņu centrus un fanu zonas, bet arī visas sabiedriskās vietas, kur gaidāma liela cilvēku pulcēšanās, piemēram, tirdzniecības centri, lielākie laukumi un sabiedriskais transports.

Pasaules Kauss notiks 12 dažādās Krievijas vietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu