Nobalso par Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas pilnvaru paplašināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BART MAAT / ANP

Starptautiskās Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) dalībvalstis trešdien nobalsojušas par organizācijas pilnvaru paplašināšanu, lai tā spētu identificēt atbildīgos par ķīmisko ieroču uzbrukumiem Sīrijā, paziņojušas vairāku valstu delegācijas.

(Papildināta ziņa.)

Lielbritānijas delegācija tviterī paziņoja, ka lēmums pieņemts ar 82 balsīm «par», bet «pret» balsojušas 24 valstis.

Arī Austrālijas un Norvēģijas sūtņi tvītoja, ka priekšlikums pieņemts, neskatoties uz spēcīgo Krievijas, Sīrijas un Irānas pretestību.

OPCW ārkārtas sanāksme tika sasaukta, reaģējot uz pēdējo gadu ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā, Irākā, Malaizijā, kā arī neseno uzbrukumu Lielbritānijā.

OPCW tagad ir «svarīgas papildu pilnvaras ne tikai identificēt ķīmisko ieroču lietošanu, bet arī norādīt uz organizāciju vai valsti, kuru tā uzskata par atbildīgu,» paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons.

Krievija, kas līdz ar Sīriju un Irānu bija pret šīm papildu pilnvarām, paziņoja, ka lēmums par to piešķiršanu liecina par to, ka organizācija ir tuvu sabrukumam.

«OPCW grimst kā «Titāniks»,» reportieriem sacīja Krievijas vēstnieks Nīderlandē Aleksandrs Šuļgins. «Izskatās, ka organizācijas sabrukums pašlaik ir tapšanas procesā.»

Atbildot uz jautājumu, vai Krievija izstāsies no OPCW, kur tā iestājās šīs organizācijas izveidošanas laikā 1997.gadā, Šuļgins sacīja, ka «visi varianti ir apspriežami». Viņš piebilda, ka OPCW, kas ir pārraudzījusi visu tās deklarēto ķīmisko ieroču iznīcināšanu, tagad ir «smagi bojāta».

Krievija ar saviem sabiedrotajiem uzstāj, ka OPCW piešķirtās pilnvaras pateikt, kas sarīkojis uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem, ir ārpus tās legālā mandāta ietvariem, jo šāda vara esot tikai tādām institūcijām kā ANO Drošības padome.

Rietumvalstis apgalvo, ka 7.aprīlī uzbrukumā Sīrijas pilsētā Dumā ir lietotas ķīmiskas vielas, visticamāk hlors un zarīns, un uzbrukumā dzīvību zaudējuši vismaz 40 mierīgie iedzīvotāji.

Sīrija un tās sabiedrotā Krievija kategoriski noliedz, ka šāds uzbrukums būtu noticis, skaidrojot, ka vēstis par it kā notikušo uzbrukumu izplatījuši nemiernieki, lai izprovocētu Rietumu uzbrukumu Sīrijai.

ASV, Francija un Lielbritānija, reaģējot uz apsūdzībām par Dumā notikušo ķīmisko uzbrukumu, 14.aprīlī īstenoja bezprecedenta raķešu triecienu Sīrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu