Irānas prezidents paliek amatā pēc ārkārtas tikšanās pie ajatollas Hamenei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Irānas prezidents Hasans Ruhani
Irānas prezidents Hasans Ruhani Foto: AFP / Scanpix

Irānas augstākais vadītājs ajatolla Ali Hamenei svētdien izsaucis uz ārkārtas apspriedi prezidentu Hasanu Ruhani un valdības ministrus, lai pārrunātu ekonomiskās situācijas pasliktināšanos valstī, vēsta ziņu portāls «Alef».

Pēc šīs tikšanās ajatolla Hamenei paziņoja, ka Ruhani paliek amatā, lai gan Irānas medijos iepriekš tika izteikti pieņēmumi, ka prezidents tiks palūgts atkāpties, ņemot vērā viņa lomu attiecībā uz Teherānas un pasaules lielvaru noslēgto kodolvienošanos, no kuras izstājušās Amerikas Savienotās Valstis.

Taču Irānas līderis vienīgi norādīja, ka noteicis finanšu krīzes risināšanu par valdības galveno prioritāti un devis prezidentam attiecīgus rīkojumus.

Pēc viņa teiktā, prezidentam Ruhani un valdībai «nepagurstoši jāstrādā, lai neitralizētu ienaidnieka plānus».

Kā ziņots, ASV prezidents Donalds Tramps maijā paziņoja, ka Vašingtona izstājas no pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas, tikmēr pārējās valstis, kas parakstījušas šo vienošanos, - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija - ir apņēmušās paturēt atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

Kopš ASV izstāšanās no kodolvienošanās vairums starptautisko uzņēmumu pametuši Irānu. Vašingtona arī pieprasījusi, lai sabiedrotie pārtrauc pirkt Irānas naftu. Baidoties no jaunām Vašingtonas sankcijām, daudzi irāņi panikā steigušies pārvērst savus riālu noguldījumus dolāros. Irānu nopietni nomoka arī ūdens trūkums, kura dēļ šomēnes izraisījās vardarbīgi protesti Hūzestānas provincē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu