ASV aizturētā Butina piedāvājusi seksu apmaiņā pret darbu amerikāņu organizācijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Tieslietu ministrija nedēļas sākumā paziņoja par Krievijas pilsones Marijas Butinas aizturēšanu saistībā ar apsūdzībām, ka viņa ASV darbojusies kā slepena Maskavas aģente un centusies iefiltrēties ASV politiskajās aprindās, taču nebija reģistrējusies kā ārvalstu aģente. Tiesas dokumentos norādīts, ka 29 gadus vecā Butina esot piedāvājusi seksu apmaiņā pret «amatu speciālo interešu organizācijā», vēsta raidorganizācija BBC. Lai arī lietas materiālos organizācija nav identificēta, izskanējuši pieņēmumi, ka tas ir ASV galvenais ieroču lobijs «National Rifle Association» (NRA).

Butina esot dzīvojusi kopā ar kādu 56 gadus vecu amerikāni, kas tiesas dokumentos identificēts kā «ASV persona 1». Viņiem esot bijušas «personiskas attiecības».

Vairākās sociālajos tīklos ievietotajās fotogrāfijās Butina redzama kopā ar konservatīvo politisko aktīvistu Polu Ēriksonu, kurš ir 56 gadus vecs. Ēriksons bija iesaistīts vairākās republikāņu prezidenta vēlēšanu kampaņās.

Butina «pauda neapmierinātību ar to, ka turpina dzīvot kopā ar» amerikāņu vīrieti, liecina Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) konfiscētie dokumenti. Prokurori uzskata, ka attiecības neesot bijušas nopietnas, jo

«vismaz vienā gadījumā Butina piedāvāja indivīdam, kas nebija ASV persona 1, seksu apmaiņā pret amatu speciālo interešu organizācijā».

Butinas advokāts noliedzis apsūdzības.

ASV Tieslietu ministrija uzskata, ka Butina darbojās kādas augsta ranga Krievijas amatpersonas pārraudzībā. Amatpersonas vārds dokumentos nav nosaukts, taču tajos teikts, ka šis cilvēks esot viņu pamācījis un devis norādījumus ar interneta sarakstes starpniecību.

«Es eju gulēt. Ir trīs naktī. Esmu gatava turpmākajiem rīkojumiem,» Butina 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanu naktī rakstījusi Krievijas amatpersonai.

Butina ASV ieradās ar studenta vīzu un nodibināja attiecības ar amerikāņu ieroču lobiju organizācijām, tai skaitā NRA.

Lietas materiālos nav minēti Butinas kontakti ar Trampa ģimeni, taču tie fiksēti medijos. 2015.gada jūlijā libertāriešu politiskajā pasākumā «FreedomFest» Butina publiski uzdeva jautājumu Trampam: «Kāda būs jūsu ārpolitika, īpaši attiecībā uz manu valsti?»

«Es pazīstu Putinu, un ziniet, mēs ar Putinu labi satiekam,» atbildēja Tramps. Tas bija pirmais Trampa izteikums kampaņas laikā, solot uzlabot attiecības ar Krieviju.

2016.gadā Butinai NRA konferencē bija īsa tikšanās ar Trampa vecāko dēlu Donaldu Trampu jaunāko.

Ap vēlēšanu laiku Butina un Krievijas amatpersona esot mēģinājuši sarīkot Trampa tikšanos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, taču tas neizdevās.

ASV medijos izskanējis, ka Krievijas amatpersona, kas uzraudzīja Butinu, ir Aleksandrs Toršins - Krievijas Centrālās bankas vadītāja vietnieks un bijušais senators no Putina partijas. Aprīlī ASV Finanšu ministrija iekļāva Toršinu sankciju sarakstā.

Pieteikumā ASV vīzai Butina bija norādījusi, ka viņa strādājusi par Toršina asistenti.

Tas, ka ASV vēl nav izvirzījušas apsūdzību Toršinam, varētu nozīmēt, ka izmeklētāji vēlas panākt sadarbību ar Butinu, cerot, ka viņa sniegs informāciju par Toršinu un, iespējams, arī citām Krievijas amatpersonām, amerikāņu medijiem pavēstījuši anonīmi informācijas avoti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu