„Latvijas Cietumu slimnīca” - nelegāla ārstniecības iestāde (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Centrālcietuma „slimnīcas” eksistence un darbība nozīmē, ka Tieslietu ministrijas uzraudzības sfērā sistemātiski notiek nelikumīga, valstij lielus zaudējumus nesoša darbība, kaut gan Latvijas valdībai atkārtoti ir ticis norādīts uz šo problēmu un smagajām sekām, kas no tās izriet.

Pamatojoties uz daudzu cilvēku sūdzībām par medicīniskajiem pakalpojumiem ieslodzījuma vietās, īpaši par likumā paredzētās nepieciešamās ārstniecības palīdzības nesniegšanu Rīgas Centrālcietuma 3.korpusā, ko Ieslodzījuma vietu pārvalde un citas valsts iestādes, tostarp tiesas, dēvē par „Latvijas Cietumu slimnīcu”, DA CAPO pārbaudīja jautājumu, vai minētā iestāde atbilst Ārstniecības likumā noteiktajiem kritērijiem, saskaņā ar kuriem kāda ārstniecības iestāde vai tās struktūrvienība drīkst nodarboties ar ārstniecību. 2004.gada 12.janvārī mēs saņēmām rakstisku dokumentu no Valsts a/s „Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju aģentūras” valdes priekšsēdētāja E.Lavendeļa kunga, no kā izriet, ka tā dēvētā „Latvijas Cietumu slimnīca” nav reģistrēta ārstniecības iestāde, kas būtu saņēmusi likumā paredzēto sertifikāciju, lai drīkstētu nodarboties ar ārstniecību. Vienīgi Centrālcietuma medicīniskās daļas zobārstniecības kabinetam ir piešķirts atbilstības serifikāts. Līdz ar to visas citas RCC „slimnīcā” līdz šim veiktās ārstnieciska rakstura darbības, kas ir notikušas kopš Ministru kabineta 2002.gada 19.februāra noteikumu Nr.77 „Noteikumi par obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm un to struktūrvienībām” spēkā stāšanās datuma, ir bijušas nelikumīgas. Tas visiem cilvēkiem, kuri ir tikuši „ārstēti” minētajā iestādē un kuru veselībai ir nodarīts būtisks kaitējums (līdz pat nāves gadījumiem), dod juridisku pamatojumu, sniegt sūdzības tiesā, pieprasot atbilstošas kompensācijas no Latvijas valsts. Šajā sakarībā der atcerēties, ka jau gadiem pastāvīgi un dramatiski pieaug HIV/AIDS un tuberkulozes inficēto cilvēku skaits ieslodzījuma vietās. Ārstējot cilvēkus nelikumīgi, turklāt bieži vien nesniedzot vajadzībām atbilstošo palīdzību, arī tiek sistemātiski pārkāpta „Konvencija pret spīdzināšanu un citiem nežēlīgiem, necilvēcīgiem vai cieņu pazemojošiem apiešanās un sodīšanas veidiem”, jo LR likumdošana paredz, ka līdz ar brīvības atņemšanu notiesātajiem, kā arī ieslodzītajiem, kuriem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, tiek garantēts veselības aprūpes pakalpojumu minimums. Šodien DA CAPO iesniedza Tieslietu ministram Aivaram Aksenokam lūgumu nekavējoties slēgt tā dēvēto „Latvijas Cietumu slimnīcu”, lai novērstu būtisko kaitējumu, kas šobrīd tiek radīts gan lielam skaitam iedzīvotāju, gan arī valstij kopumā. Ja tas netiks darīts, zaudējumi Latvijai būs milzīgi un atbildību par tiem būs jāuzņemas tām valsts amatpersonām, kuras šobrīd varētu situāciju mainīt, bet to nedara.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu