Ekonomiskā krīze veicinājusi laupīšanu, zādzību un pašnāvību skaitu (153)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekonomiskā krīze Latvijā ir veicinājusi virknes noziegumu pieaugumu, kas saistīti ar likumpārkāpumiem pret īpašumu. Pēdējā laikā palielinājies arī pašnāvību skaits.

Kā šodien Latvijas Radio sacīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks Andrejs Grišins, par 21% ir pieaudzis zādzību skaits no tirdzniecības vietām, kurās brīvi var piekļūt precēm.

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu šogad dubultojies degvielas zādzību skaits no degvielas uzpildes stacijām, kad autovadītāji iepilda degvielu un nesamaksājuši aizbrauc. Pēc Grišina teiktā, vēl gadu iepriekš šīs zādzības veica vecu auto īpašnieki, taču tagad benzīnu zogot arī dārgo luksusa automašīnu vadītāji.

Krasi pieaudzis uzņēmumu maksātnespējas nepieteikšanas gadījumu skaits, par ko sākta virkne kriminālprocesu. Palielinājies kredītkaršu nelikumīgu izmantošanas gadījumu skaits. Šiem noziegumiem esot divi veidi. Viens no tiem ir gadījumi, kad tiek nozagts maks un tajā atrodas arī uzrakstīts PIN kods. Tad nu zaglis iet pie bankomāta un noņem visu skaidro naudu. Otrs veids esot tāds, ka karte ir nozagta un ar to tiek veikti pirkumi veikalos.

Kāds radioklausītājs ziņoja, ka viņa paziņa strādājot morgā un pēdējā laikā esot ļoti daudz pašnāvnieku, kas dzīvi nolēmuši beigt sliktā finansiālā stāvokļa dēļ. Grišins apstiprināja, ka pašnāvību skaits ir pieaudzis un Rīgā esot arī atsevišķi gadījumi, kad cilvēks nolēmis izdarīt pašnāvību, jo nav spējis izpildīt finansiālās saistības.

Runājot par prognozēm, Grišins uzskata, ka pašnāvību skaits, kas tiks veiktas tieši grūto laiku dēļ, pieaugs pavasarī, kad cilvēkiem jau būs iztērēti visi ietaupījumi. Policija arī domā, ka ekonomiskā krīze varētu veicināt sabiedrībā nemotivētas agresijas pazīmes.

Riska grupā saistībā ar iespēju kļūt par noziegumu upuri ir uzņēmēji. Grišins norādīja, ka zagļi un laupītāji tagad iekārojuši maza gabarīta, jaunas un dārgas lietas, ko var vieglāk realizēt. Savukārt, piemēram, dzīvokļos šādu lietu nav daudz, un lietotas mantas vairs tikt viegli nevar pārdot. Noslēdzot šo tēmu, Grišins piebilda, ka ceturtdaļa laupīšanu tomēr tiekot atklātas.

Komentāri (153)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu