Pedofilijā apsūdzētais mācītājs apgalvo, ka bērni melo (154)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgajiem apsūdzētais luterāņu mācītājs Agris Pāvils Lēvalds joprojām savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos kategoriski neatzīst un savai nevainībai piesauc Kristu.

Bērni melojot

Mācītājs, kas bija manāmi uztraucies, pēc tiesas sēdes žurnālistiem par savu pozīciju paziņoja divas lietas, proti, nesen ASV veiktā pētījumā secināts, ka 50% no pedofilijā izmantotiem bērniem atzinušies, ka viņi devuši viltus liecības un nemaz seksuālos sakaros nav stājušies. Viltus liecības snieguši, jo pamanījuši, ka baznīca šāda nozieguma upuriem maksā lielas kompensācijas.

"Otra lieta - ar šādu rīcību žurnālistikā un vispār sabiedrībā jūs panāksiet, ka mācītāji, baznīca vispār pagriezīs muguru bērnunamiem, sociālajai palīdzībai, jebkādiem kontaktiem ar bērniem. Tas vienkārši ir bīstami. To tad mēģiniet atcerēties, kad jūs teiksiet, ka baznīca nepalīdz bērniem, ka baznīca atstumj grūtdieņus, jo mums ir bailes pat pieskarties bērnam."

"Manā gadījumā es šiem abiem bērniem pat roku neesmu piedūris. Viss. Lai top slavēts Jēzus Kristus," paceltā balsī sacīja Lēvalds un pagriezies ātri aizgāja.

 Aizstāvības pozīciju neatklāj

Arī mācītāja advokāts Juris Močuļskis žurnālistiem norādīja - lai cilvēku atzītu par vainīgu un notiesātu, nepietiek vien plašsaziņas līdzekļos publicēt viņa fotogrāfiju un uzvārdu, bet katram ir tiesības uz viņa vainas pierādījumu pārbaudi tiesā.

Precīzu aizstāvības pozīciju advokāts gan neatklāja, vien piebilda - kā klients nonācis uz apsūdzēto sola, tiks pārbaudīts tiesas sēdē.

Mācītājs uz tiesas sēdi bija ieradies jau krietni pirms tās sākuma. Lai gan apsūdzētais bija nerunīgs, viņš norādīja, ka esot "notiesāts pirms tiesas". Komentārus viņš solīja sniegt pēc piektdienas tiesas sēdes.

Apsargs daļējo atzīst vainu

Otra līdzapsūdzētā - bērnu slimnīcas apsarga Oskara Štamera - advokāte Janīna Pūce žurnālistiem teica, ka klients daļēji vainu atzīstot, proti, varētu būt veicis netiklas darbības, bet ne izvarošanu, draudēšanu vai bērnu filmēšanu.

"Netiklas darbības var dažādi izpausties - pietiek vienkārši parunāt, vai parādīt kādu tur filmiņu," viņa uzsvēra.

Apsūdzības gan lietas iztiesāšanas laikā vēl esot jāpārbauda, piebilda advokāte.

Tiesa nopratināja vienu no cietušajiem puišiem un divus lieciniekus. Lietas izskatīšana turpināsies nākampiektdien.

Vaino pedofilijā

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa piektdien skata krimināllietu, kurā par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgajiem apsūdzēts luterāņu mācītājs Agris Pāvils Lēvalds un bijušais bērnu slimnīcas apsargs Oskars Štamers, informēja tiesā.

Daugavpils diecēzes palīgmācītājs Lēvalds, kurš savulaik izslēgts no katoļu baznīcas, un Štamers saskaņā ar prokurores Viktorijas Šumskas apsūdzībām tiek vainoti par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, ja tā izdarīta ar nepilngadīgo, kā arī pornogrāfisku vai erotisku materiālu izgatavošanas un izplatīšanas noteikumu pārkāpšanu, iesaistot nepilngadīgo.

Lietā par cietušajiem atzīti divi nepilngadīgie.

Baznīca "izpērk"

Štameram kā drošības līdzeklis no aizturēšanas brīža ir apcietinājums, bet Lēvaldam izmeklēšanas tiesnesis iepriekš nomainīja apcietinājumu pret 5000 latu lielu drošības naudu.

Jau ziņots, ka par Lēvaldu 5000 latu lielo drošības naudu iemaksājuši viņa draugi - citi luterāņu mācītāji - un arī Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca.

Bez Lēvalda un Štamera policija pērn aprīlī aizturēja kādu bijušo cietumnieku, taču viņa lieta izdalīta atsevišķā lietvedībā.

Komentāri (154)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu