Daugavā pieķer zemūdens medniekus ar zemmēra zivīm lomā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šonakt Vides aizsardzības asociācijas (VAA) biedriem Daugavā ceļā uz Jaunjelgavas pusi izdevies noķert divus zemūdens medniekus ar zemmēra zivīm lomā.

Naktī noķerto zemūdens mednieku lomā bijušas dažādas zivis. Vienam no viņiem lomā bija trīs zandarti - 32, 39 un 40 centimetrus (cm) lieli, divi asari - 39 un 26 cm lieli, kā arī viena 31 cm liela rauda, savukārt otra zemūdens mednieka lomā bija divi zandarti, no kuriem katrs bija 31 cm liels, divas līdakas - 38 un 39 cm -, kā arī divi sami - 46 un 58 cm lieli, pastāstīja VAA valdes loceklis un sabiedriskais vides inspektors Juris Valainis.

Viņš minēja, ka zemūdens mednieki ir labi situēti, līdz ar to ir labi arī nodrošināti ar aprīkojumu, tādēļ tos ir grūti izkontrolēt, taču Valainis pats analizē, kā labāk izkontrolēt šos zemūdens medniekus, kā arī aicina makšķerniekus būt atsaucīgiem un ziņot par saviem novērojumiem.

"Neskatoties uz to, ka šo vīru lomā bija zemmēra zivis, viņi neievēroja arī makšķerēšanas noteikumus, jo zem ūdens peldēja bez bojām. Makšķerēšanas noteikumos atrunāts, ka zemūdens medniekiem virs ūdens jābūt redzamām bojām, tāpat viņiem jābūt makšķernieku kartei. Uz zemūdens medniekiem attiecas tie paši makšķerēšanas noteikumi, kas uz makšķerniekiem, bet vienīgā atšķirība ir tā, ka viņi nirst zem ūdens un zivis šauj," stāstīja Valainis.

Lai arī iepriekš ticis apgalvots, ka zemūdens mednieki nemaz tik slikti nav, jo viņi šauj lielas zivis, kā arī rūpējas par jaunu zivju ielaišanu upēs, šis gadījums apliecina pretējo. "Šonakt pieķerto zemūdens mednieku lomā bija tāda izmēra zivis, kuras pat neapzinīgākais makšķernieks nepaturētu savā lomā, jo tās ir pārāk mazas. 30 centimetri zandartam ir ļoti mazs izmērs. Savulaik, kad darbojos "Mēs zivīm", tad mēs no zivjaudzētavām upēs laidām iekšā 30 centimetra izmēra zivis," akcentēja Valainis.

Viņš stāstīja, ka zemūdens medniekus šonakt izdevies noķert tikai sagadīšanās pēc. Vides sargi mājupceļā no Aizkrauklē veiktā reida piestāja arī vairākās makšķernieku iecienītās vietās un tā vienā no šādām vietām viņi ievēroja krastā atstātu automašīnu, bet, pietuvojoties upes krastam, aptuveni puskilometra attālumā no krasta zem ūdens ievēroja spīdam gaismas. "Viens no pieķertajiem zemūdens medniekiem mēģināja taisnoties, ka boja virs ūdens viņam esot bijusi, taču tā norauta un aizpūsta. Šādam stāstam gan nav lielas ticamības, jo nebija ne liela vēja, ne arī lielu viļņu," minēja vides sargs.

"Es uzskatu, ka mednieks nedrīkst iet uz mežu šaut dzīvnieku, ja viņu neredz. Tas rakstīts arī noteikumos. Dotajā situācijā ir tāpat, ja zem ūdens nespēj noteikt zivs izmēru, tad nevajag šaut," uzsvēra Valainis.

Abiem zemūdens medniekiem tiks piemērots administratīvais sods, kas ir no 20 līdz 500 latiem, kā arī nāksies atlīdzināt dabai nodarīto kaitējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu