Ogres novadā pamestā ēkā atrod vietējā bērnunama audzēkņa līķi

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vīrietis meklē naktstauriņu
Vīrietis meklē naktstauriņu Foto: TVNET

Pirmdienas rītā pie Ogres novada bērnunama «Laubere» atrasts 17 gadus veca jaunieša līķis. VP pārstāvis Dairis Anučins atklāja, ka policija jaunieša līķim nekonstatēja acīmredzamas vardarbīgas nāves pazīmes. Policija veiks ekspertīzes, lai noskaidrotu nāves apstākļus un ierosinājusi izmeklēšanu.

Ziņa tiks turpināta

Policija arī norāda, ka bojāgājušais bijis bērnunama audzēknis. Saistībā ar notikušo policija sākusi kriminālprocesu. Ārēji nopietni miesas bojājumi jaunietim nav konstatēti, taču ekspertīzēs skaidros, vai viņš miris nozieguma rezultātā vai dabīgā nāvē. Puiša līķis atrasts pamestā ēkā netālu no bērnunama teritorijas.

Bērnu nama direktors Mārtiņš Leja pastāstīja, ka puisis izgājis no bērnu nama svētdien un naktī nav bijis mājās. Audzinātāja viņu meklējusi un zvanījusi, taču viņš nav atbildējis.

Kā pastāstīja bērnu nama «Laubere» direktors Mārtiņš Leja, jaunietis iepriekšējā vakarā izgājis no bērnunama un vairs nav atgriezies. Leja norādīja, ka, meklējot jaunieti, audzinātāja ap pusnakti bija apstaigājusi pagastu. Sākotnēji bērnunama darbinieki domājuši, ka jaunietis devies pie saviem draugiem uz kādu dzīvokli, taču «audzinātājai nav uzdevums iet svešos dzīvokļos».

Tomēr, tā kā bērnunama darbiniece jaunieti nav atradusi, viņa atgriezusies aprūpes iestādē un gaidījusi, kad viņš atgriezīsies.

No rīta tika uzsākta jaunieša meklēšana, tā kā viņš nebija ieradies arī darbā. Puisim drīz būtu palikuši 18 gadi. Vasarā viņš strādājis celtniecībā.

Mirušā puiša audzinātāja Sandra Eglīte Latvijas Televīzijas raidījumam «Panorāma» atzina, ka bojāgājušajam puisim bija problēmas ar alkoholu, turklāt apkārtnē esot pietiekami daudz pieaugušo, kuri palīdz nepilngadīgajiem iegādāties grādīgos dzērienus.

«Viņš varbūt nebija slikts, bet tajās reizēs, kad bija alkohola reibumā, viņš tomēr bija kašķīgs,» televīzijai neslēpa puiša audzinātāja,

uzsverot, ka nav viegli strādāt ar «sabiedrībā visizstumtākajiem un visnevajadzīgākajiem bērniem», kurus kaitīgie ieradumi ir pārņēmuši jau 12-13 gadu vecumā.

Jaunietis tika atrasts apmēram puskilometra attālumā no bērnu nama. Uz jautājumu, vai puisim bijušas kādas nopietnas veselības problēmas, Leja atbildēja noliedzoši.

Jautāts, kādas viņam pašam ir versijas par notikušās nelaimes apstākļiem un iemesliem, bērnunama vadītājs atbildēja, ka

notikušajā, visticamāk, «iesaistīts arī alkohols». «Varbūt, ka pa vidu kas noticis vai pašam slikti palicis vai kā, grūti to teikt.

Policijas ekspertīzē to noskaidros,» piebilda iestādes vadītājs.

Savukārt, lūgts raksturot mirušo, bērnunama vadītājs norādīja, ka nevēlas to darīt, vien piebilda, ka jaunietim «nebija varbūt tas labākais raksturs». Leja gan norādīja, ka «šis puisis vienmēr bija atgriezies mājās, kaut vai plkst.3 naktī».

Vaicāts, vai par pazudušu audzēkni bērnunamam nav pienākums ziņot jau tajā pašā dienā, Leja atbildēja, ka

parasti tiek ziņots tad, ka audzēknis bērnunamā nav atgriezies jau otro dienu, un ar «ar policiju šādi vairāk vai mazāk» bērnunams ir vienojies.

«Bieži viņi paliek pie kāda drauga un nepasaka, un tad [policija] sāk meklēšanu, bet viņi no rīta atgriežas. Bet, ja jaunietis nav atgriezies jau otrajā dienā, tad bērnunams sāk rīkoties,» līdzšinējo praksi skaidroja Leja.

Bērnu namā pirmdien ieradusies policija un uzklausījusi visus iesaistītos. Leja teica, ka bērnu namu apmeklēs arī psihologs, lai sniegtu nepieciešamo atbalstu gan bērniem, gan audzinātājiem. «Galvenais ir emocionāli tikt tam pāri,» minēja Leja.

Kas varētu būt izraisījis traģēdiju, Lejam bija grūti teikt.

Ogres novada sociālā dienesta vadītājas vietniece Ilona Reinholde pastāstīja, ka dienests sniegs psiholoģisko palīdzību pārējiem bērniem, kā arī pārrunās un analizēs šo gadījumu kopā ar bērnunama darbiniekiem.

Bēru namā «Laubere» mitinās audzēkņi no divu līdz 20 gadu vecumam. Atbilstoši bērnu nama interneta mājaslapā paustajai informācijai, pašreiz tajā dzīvo 10 bērni no Ogres novada, pieci no Lielvārdes novada, pa diviem no Ikšķiles un Ķeguma novadiem, kā arī pa vienam no Dagdas un Liepājas novadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu