Atsevišķi Latvijā iekļuvušie vjetnamieši savā valstī bijuši iesaistīti kriminālās darbībās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Robežsargi konstatējusi atsevišķus gadījumus, kad Latvijā nelegāli iekļuvušie Vjetnamas pilsoņi bijuši iesaistīti kriminālās aktivitātēs savā valstī, intervijā Latvijas Radio raidījumam «Krustpunktā» sacīja Valsts robežsardzes (VRS) priekšnieks Normunds Garbars.

Garbars skaidroja, ka iepriekš robežu šķērsojušie Vjetnamas pilsoņi nereti bija apjukuši un vēlējās nokļūt citā valstī. Taču tagad situācija mainoties un ierodoties cita cilvēku kategorija. Starp tiem ir arī tādi, kas Vjetnamā bijuši iesaistīti kriminālās aktivitātēs.

Robežsardzes priekšnieks atzina, ka nelegālie robežšķērsotāji tiekot aizturēti regulāri. Galvenokārt tie ir Vjetnamas pilsoņi, bet pēdējos mēnešos tiekot aizturēti daudzi Irākas valstspiederīgie, tāpat konstatēti arī Afganistānas pārstāvji.

Vjetnamieši Latvijā cenšas iekļūt organizētās grupās ar pavadoņiem, savukārt, piemēram, Irākas pilsoņi pārvietojoties paši, bez sagaidītājiem un bez personām, kuras rāda ceļu, teica Garbars. Tāpat vjetnamieši no irākiešiem atšķiras ar to, ka Irākas pilsoņi pieprasa patvērumu Latvijā. Savukārt Vjetnamas pilsoņu mērķis ir nokļūt citā valstī.

VRS priekšnieks pastāstīja, ka nelegālo robežšķērsotāju aizturēšanā robežsardzei palīdz arī pierobežas joslā dzīvojošie un Garbars aizvadītajā mēnesī parakstījis 11 atzinības rakstus iedzīvotājiem, kuri bija konstatējuši cilvēkus, kas šķērsoja robežu. Vienlaikus ir arī tādi iedzīvotāji, kuri iesaistās cilvēku pārvietošanā. Viens no iemesliem šādām darbībām ir arī salīdzinoši maigie sodi, kuri tiek paredzēti par cilvēku pārvietošanu, skaidroja Garbars.

Jau vēstīts, ka robežsargi regulāri aiztur valsts robežas nelegālos šķērsotājus. Tā otrdien Alūksnes novadā robežsargi par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturēja 14 Vjetnamas pilsoņus un vienu personu pārvietotāju, Krievijas pilsoni.

Par valsts robežas tīšu nelikumīgu šķērsošanu un par liela personu skaita nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai sākti kriminālprocesi. Likumpārkāpēji ievietoti Valsts policijas Īslaicīgas aizturēšanas vietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu