Aktivizējusies dažādu diplomdarbu tirdzniecība (46)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojoties mācību gada beigām, aktivizējusies dažādu diplomdarbu tirdzniecība. Kā liecina dažādos interneta portālos un forumos apkopotā informācija, diplomdarbi, bakalaura, maģistra darbi, kā arī referāti un kursa darbi tiek piedāvāti par dažādām cenām.

Daļa tirgotāju piedāvā jau izstrādātus darbus, ko paši pērn vai citos gados aizstāvējuši, daži par attiecīgu samaksu piedāvā izstrādāt darbus atbilstoši studenta izvirzītajai tēmai un mērķiem.

Cenas, par kādām tiek pārdoti jau izstrādāti darbi, ir dažādas. Piemēram, referāti tiek piedāvāti par cenu, sākot no desmit latiem, kursa darbi - no 20 latiem, bet bakalaura darbi - no 30 līdz 200 latiem.

Jau izstrādāti un aizstāvēti maģistra darbi tiek piedāvāti par 100-200 latiem.

Interneta portālos un forumos daudz ir arī tādu, kas par attiecīgu samaksu gatavi izstrādāt jebkura veida diplomdarbu. Prasīti tiek aptuveni 2-2,5 lati par lappusi, garantējot savlaicīgu darba izstrādi un kvalitāti. Tiek piedāvāts izstrādāt arī darba aizstāvēšanai nepieciešamās "Power Point" prezentācijas.

Ir arī tādi darbu rakstītāji, kas apņemas izstrādāt konkrētu darbu, piemēram, sākot jau no 200 latiem.

Darbus tiek piedāvāts izstrādāt grāmatvedībā, nodokļu politikā, finanšu analīzē, menedžmentā, mārketingā, banku sfērā, jurisprudencē, pedagoģijā un citās zinātnēs.

Universitāšu pārstāvji skaidro, ka šāda parādība - plaģiātisms - ir nosodāma un studenta izglītībai par labu nenāk, taču izskaust to ir ļoti grūti.

Latvijas Universitātes (LU) Studentu servisa direktors Jānis Saulītis norāda, ka plaģiātisms ir iekšējās kārtības noteikumu pārkāpums un par to var tikt piespriests disciplinārsods - eksmatrikulācija, taču, tā kā plaģiātisms nav minēts nevienā ārējā normatīvā aktā, tas apgrūtina LU darbību.

"Diemžēl plaģiātisms, īpaši jau kursa darbu un referātu līmenī, nav viegli pārbaudāms, jo interneta resursos ir milzīgs apjoms darbu, kas ir viegli iegūstami un izmantojami," sacīja Saulītis.

LU ir sākusi elektronisku rīku izmēģināšanu šādu darbu atrašanai. Pasaulē šāda programmatūra tiek pietiekami plaši lietota un darbu pārbaudīšana angļu valodā ir iespējama. Patlaban notiek adaptācija un testēšana latviešu valodas tekstu pārbaudei.

Pēc Rīgas Tehniskās universitātes Studentu parlamenta Ārējo sakaru nodaļas vadītājas Līgas Indriksones domām, pērkot studiju darbus, students zaudē daudz vairāk, nekā iegūst, tāpēc studiju darbu pirkšana ir viens no studentu zināšanu līmeņa pazemināšanās iemesliem.

"Studiju darbu-plaģiātu straujā izplatība Latvijā, manuprāt, ir nopietna problēma. To varētu risināt, nosakot stingrāku sodu sistēmu studentiem," sacīja Indriksone.

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu