Degradētā Jarinovska tiesāsies (48)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība nu beidzot ir atradusi grēkāzi, kurš vainojams pie visām Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) valdošām nebūšanām. Tā ir ministrijas valsts sekretāre, juriste Kristīne Jarinovska, kurai nu piedāvāts pāriet no darba ministrijā uz Valsts vides dienestu (VVD).

Šķiet, ka Kristīne Jarinovska pamatīgi sadusmojusi izglītības ministri Baibu Rivžu, jo valsts sekretāre ministri vaino vairākos pārkāpumos. Sākot no tā, ka Rivža neprot pārvaldīt ministrijas nekustamos īpašumus, un beidzot ar to, ka ZZS pārstāve pastāvīgi aizskar Jarinovskas godu un cieņu. Jarinovska, piemēram, apgalvoja, ka ministrijas rīcība ar tās pārziņā esošajiem īpašumiem ir prettiesiska. Viņa arī vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, lai tas pārbaudītu viņas vietnieka Andreja Ciņa saistību ar "Saules dārza lietu". Tāpat valsts sekretāre tiesā iesniegusi prasību pret Rivžu, kura viņu apvainojusi un nelikumīgi atstādinājusi no amata. Asas vārdu pārmaiņas starp Jarinovsku un Rivžu ilgst jau vairākus mēnešus.

Valsts sekretāre paziņojusi, ka ministre "sagatavojusi atlaišanu tikai personiskās nepatikas un, iespējams, nekustamo īpašumu dēļ. Rivža aizmirst, ka valsts nav viņas dzimtmuiža." Savukārt Rivža uzskata, ka Jarinovska nav ievērojusi iestādes vadītājas pienākumu būt lojālai pret valdību neatkarīgi no politiskās pārliecības: "Viņai jābūt lojālai un ministrijas patriotei."

Jau kopš rudens Rivža ir vēlējusies atbrīvoties no Jarinovskas, bet tikai tagad tas beidzot sāk īstenoties. Droši vien bija jāsagaida 9. Saeimas vēlēšanas, lai saprastu, kurš komandēs IZM. Tā kā pie varas paliek "vecā, jaunā" ministre, arī Jarinovskas liktenis ir "nolemts".

Rivža jau vairākkārt vērsusies pie savas partijas — ZZS — biedriem, lai tie viņai palīdzētu tikt galā ar nepaklausīgo ierēdni. Septembrī Rivža Jarinovskai ierosināja pāriet darbā uz Zemkopības ministrijas pakļautībā esošo Pārtikas un veterināro dienestu (ministrs, ZZS pārstāvis Mārtiņš Roze). Tagad viņai "silta vietiņa" atrasta Raimonda Vējoņa, arī ZZS biedra, vadītās Vides ministrijas pakļautībā esošajā VVD. Atbalstu Rivžas rīcībai izteikusi vēl viena ZZS biedre, labklājības ministre Dagnija Staķe, kura paudusi, ka Jarinovskas dēļ IZM valda "pilnīga stagnācija". Nu beidzot arī valdība ir pakļāvusies ZZS ministru prasībai uzsākt sava veida linča tiesu Jarinovskai. Tomēr gals šim procesam vēl nav redzams.

VVD vadītājs Vilnis Avotiņš izteicis gluži loģisku argumentu, kāpēc viņš Jarinovsku negrib redzēt kā savas vadītās iestādes darbinieci, — kandidātei nav nepieciešamās profesionālās izglītības. To atzīst arī pati Jarinovska, un viņa ir gatava tiesāties par atjaunošanu IZM valsts sekretāres amatā. Jāpiebilst, ka līdzšinējā IZM valsts sekretāre ir profesionāla juriste, tāpēc viņas izteikumi, ka Rivžas "darbības ir noziedzīgas", visticamāk, nav vienkārši emociju uzplūdā radušies apgalvojumi.

***

"Patlaban Latvijā notiek aktīva valsts pārvaldes reforma, kas ietekmēs to kā strukturāli, tā arī funkcionāli. Šīs reformas virzītājspēki ir Valsts pārvaldes iekārtas likums un Administratīvā procesa likums. Informācijas atklātības principa stiprināšana, liberalizējot kārtību, kādā persona var piekļūt tai interesējošai informācijai, un radot efektīvu kontroles mehānismu šā principa piemērošanā, ir sāktās valsts pārvaldes reformas neatņemama sastāvdaļa."

(No Kristīnes Jarinovskas raksta Par informācijas atklātības principu laikraksta Latvijas Vēstnesis pielikumā Jurista Vārds 2002. gada 20. oktobrī.)

***

Kristīne Jarinovska

Izglītība:

1993—1996 — Rīgas Katoļu ģimnāzija; 1996—1997 — Epltonas Sv. Ksavje skola (ASV); 1997—2002 — LU Juridiskā fakultāte (jurista kvalifikācija); 2002—2003 — Rīgas Juridiskā augstskola (Starptautisko un Eiropas tiesību maģistra grāds); Pašlaik — LU Juridiskā fakultāte (doktorantūra).

Darba pieredze:

1999 — LU Juridiskā fakultāte, lietvede; 1999—2001 — LU Eirofakultāte, asistente; 1999—2000 — mēnešraksta Likums un Tiesības juridiskā redaktore; 2000—2001 — Tieslietu ministrijas Normatīvo aktu stratēģijas un metodoloģijas nodaļas vadītāja; 2001—2004 — Tieslietu ministrijas Eiropas tiesību nodaļas vadītāja; 2004—2006 — Tieslietu ministrijas Metodoloģijas un sistematizācijas departamenta direktore; 2005—2006 — Maksātnespējas procesa administratoru sertifikācijas komisijas priekšsēdētāja; 2002—2006 — bijusi arī mācībspēks Rīgas Juridiskajā augstskolā un Juridiskajā koledžā; no 2006.03. — Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu