Tieslietu ministrs vēlas palielināt tiesnešu palīgu pienākumus un pilnvaras (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nepieciešams palielināt tiesnešu palīgu pienākumus un pilnvaras, uzskata tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK) un rosina ieviest jaunu amatu - jaunākais tiesnesis.

Šādu aicinājumu ministrs vakar pēcpusdienā izteica Saeimas Juridiskās komisijas apakškomisijai, kas strādā ar Tiesu iekārtas likumu.

"Pašlaik nereti par tiesas sēžu sekretāriem un tiesnešu palīgiem strādā studenti. Pēc augstākās izglītības iegūšanas viņi atstāj darbu tiesā, meklējot darbu ar lielākām izaugsmes iespējām un konkurētspējīgāku atalgojumu. Tas rada ne tikai tiesu darbinieku mainību, bet arī neracionālu nodokļu maksātāju naudas izlietojumu par tiesas darbinieku apmācīšanu," novērojis tieslietu ministrs.

Kā norādīja Bērziņa preses sekretārs Valdis Freidenfelds, kā optimālu problēmas risinājumu ministrs saskata tiesnešu palīgu pienākumu un pilnvaru palielināšanu, nostiprinot tās likumā.

"Paplašinot tiesneša palīga amata pilnvaras un atbildību, būtu iespējams vienlaikus gan samazināt tiesnešu slodzi, gan, nosakot konkurētspējīgu atalgojumu, augstāko juridisko izglītību ieguvušos piesaistīt turpmākam darbam tiesās, tāpēc esmu ierosinājis likumā iekļaut jaunu amatu - jaunākais tiesnesis," pastāstīja Bērziņš.

Patlaban atbilstoši likumam "Par tiesu varu" tiesneša palīga pilnvaras un kompetence ir stingri ierobežota. Tiesneša palīgs tikai pieņem apmeklētājus, viņu iesniegumus un veic pasākumus saistībā ar lietu sagatavošanu izskatīšanai tiesā, pašreizējo situāciju paskaidroja Freidenfelds.

Bērziņš uzskata, ka ar laiku jaunākie tiesneši varētu, piemēram, pieņemt lēmumu par pieteikumiem, kas nav jāskata tiesas sēdē, vai arī izskatīt atsevišķas civillietas un krimināllietas. Ministrs ir pārliecināts, ka tas ne tikai atvieglotu tiesnešu darbu, bet arī ievērojami paātrinātu daudzu lietu izskatīšanu.

Kā ziņots, 14.martā notikušajā Augstākās tiesas plēnumā Bērziņš solīja arī tiesnešu palīgu algu paaugstināšanu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu