Laboratoriski apstiprināti 46 gripas gadījumi (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz šim Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) laboratorijā apstiprināti 46 gripas gadījumi, liecina LIC apkopotā informācija. Iepriekšējā diennaktī LIC stacionārā netika ievietoti pacienti ar aizdomām par gripas vīrusu, arī pagājušās nedēļas beigās liels saslimušo skaits netika novērots, un patlaban stacionārā ārstējas trīs gripas pacienti, stāstīja LIC direktora vietniece medicīnas jautājumos Velga Ķūse.

Kopā šai gripas sezonā LIC ārstējušies seši gripas pacienti, un situācija stacionārā esot mierīga, taču tas ir "laika jautājums", uzskata Ķūse.

Arī gribētāju potēties pret gripu nav īpaši daudz, jo dienā vakcinācijas kabinetu apmeklē kādi seši vai septiņi cilvēki.

Gripas aktivitāte varētu pieaugt jau pirmajās februāra nedēļās, prognozē LIC speciālisti.

Kā norāda LIC direktore Baiba Rozentāle, Latvijā nav novērojama liela vakcinācijas efektivitāte. Latvijā šogad līdz šim ir vakcinējušies aptuveni 4% iedzīvotāju, turpretī pavisam citāda ir situācija citās Eiropas valstīs, kur aptuveni 25% cilvēku izvēlas vakcināciju pret gripu, bet riska grupās vakcinācijas skaits sasniedz pat 50% atzīmi.

LIC direktore skaidro, ka Latvijā nav nostiprinājušās vakcinācijas tradīcijas, jo cilvēkiem bieži vien nav kontaktu ar medicīnas darbiniekiem un viņi labprātāk uzticas paziņām, kuri stāsta, ka labāk nevakcinēties vai arī ka saslimt ir iespējams arī vakcinējoties.

Taču LIC speciālisti norāda, ka vakcinēts cilvēks var saslimt nevis ar attiecīgajā gadā cirkulējošo gripas vīrusu, bet drīzāk ar kādu citu līdzīgu vīrusu, bet slimība vakcinēšanās gadījumos parasti norit vieglākā formā.

Vakcīna ir efektīvākais gripas profilakses līdzeklis, norāda Rozentāle. Īpaši nozīmīga vakcinācija ir riska grupas pacientiem, tas ir, tiem, kas sirgst ar hroniskām plaušu un sirds slimībām, cukura diabētu, imūnsistēmas vājumu, kā arī bērniem vecumā līdz diviem gadiem un pacientiem, kas vecāki par 60 gadiem. Šīm pacientu grupām 50% no vakcīnas summas apmaksā valsts.

Kā aģentūru LETA informēja Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Preses nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Sprūde-Nesenberga, SVA akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringa ietvaros pagājušajā nedēļā reģistrētie dati liecina, ka ar gripu slimo vidēji desmit no 100 000 iedzīvotāju.

Visaugstākā saslimstība ar gripu reģistrēta Salaspilī - 84 gripas slimnieki uz 100 000 iedzīvotājiem. Saslimstība ar gripu reģistrēta arī Liepājā, Jelgavā, Aizkrauklē, Rīgā un Siguldā. Monitoringa gaitā saņemta informācija par 20 gripas slimniekiem, kas ārstējas slimnīcā, tai skaitā vienu pacientu ar gripas izraisītām komplikācijām.

Monitoringā iegūtie dati liecina, ka Latvijā gripas aktivitāte pieaug un tuvākajās nedēļās varētu pieaugt gan gripas intensitāte, gan teritoriālā izplatība. Saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām pagājušajā nedēļā bija 939 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu saslimstība ar elpceļu infekcijām pieauga par 5,5%. Visaugstākā saslimstība reģistrēta Ogrē, Preiļos un Limbažos.

LIC infektologi atgādina, ka gripa ir nopietna augšējo elpceļu vīrusinfekcija, kas izpaužas ar akūtu slimības sākumu, strauju ķermeņa temperatūras paaugstināšanos, lauzošu sajūtu locekļos, sausu, mokošu klepu un stiprām galvassāpēm, kas dažreiz simulē meningītam līdzīgu klīnisko ainu un var komplicēties ar pneimoniju, akūtu elpošanas nepietiekamību un infekciozi toksisko miokardītu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu