Izveidota alternatīvā Rīgas Centrāltirgus "putuplasta cūka" (217)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc divu mēnešu darba izveidota alternatīvā Rīgas Centrāltirgus "putuplasta cūka", liecina informācija šim nolūkam speciāli izveidotajā interneta mājaslapā "putuplastaruksis.lv". Cūkas skulptūra, kuru veidoja par saziedotiem līdzekļiem, ir zelta krāsā un veidota krājkasītes formā kā savdabīgs piemineklis Latvijas valsts un tautas taupīgumam. Cūkas augstums un platums ir aptuveni 2,5 metri, bet garums - četri metri.

Ruksis nosaukts par Helgaru. Tā pamatu veido no koka uzbūvēts karkass, apšūts ar celtniecības sietu, appūsts ar celtniecības putām un noslīpēts. Pēc tam cūciņa aplīmēta ar stikla šķiedru un nokrāsota zelta krāsā. Ausis, aste un šņukurs veidots no putuplasta.

Izgatavota arī koka monēta, kuras diametrs ir 60 centimetri. Monētas reversā attēloti nulle santīmu.

Jau ziņots, ka ideja par šādas cūkas skulptūras veidošanu entuziastiem radās, kad plašsaziņas līdzekļos izskanēja informācija par Rīgas domes plāniem Centrāltirgū būvēt Teodora Zaļkalna populārās skulptūras "Cūka" atveidojumu no sintētiskiem materiāliem par 30 000 latu. Cūkas pamatformu bija plānots veidot no putuplasta, liecina darbu izmaksu tāme.

Entuziasti solīja cūkas skulptūru Centrāltirgū uzbūvēt no putuplasta par 500 latiem, lai parādītu Rīgas domes izšķērdību, un sāka vākt ziedojumus šim mērķim. Cūkas veidošanā izlietoti materiāli par aptuveni 1000 latiem. Izmaksas bijušas lielākas pieredzes trūkuma dēļ, norāda Helgara veidotāji.

Rīgas pašvaldība gan maija beigās neatbalstīja līdzekļu piešķiršanu cūkas skulptūras veidošanai Centrāltirgū. Arī tirgus administrācija pagaidām no šāda nodoma atteikusies, atstājot idejas tālāko virzību mākslinieku rokās.

Alternatīvo putuplasta cūku plānots izstādīt publiskai apskatei Mālpils 800 gadu jubilejā, ko svinēs augustā. Helgaru varētu uz laiku arī izstādīt Rīgā un Siguldā.

Mājaslapā "putuplastaruksis.lv" publiskai apskatei ievietoti pārskati par izdotajiem līdzekļiem un ziedotājiem. Patlaban saziedoti gandrīz 1300 latu. Pašlaik tiek izvērtēta iespēja par atlikušajiem līdzekļiem izveidot speciālos rukša akcijas kreklus, kurus varētu dāvināt ziedotājiem.

Komentāri (217)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu