Bulgārija grasās piedzīt lielu kompensāciju no "Gazprom" (19)

TVNET | FINANCENET
Foto: EPA/Scanpix

Bulgāru kompānija “Bulgargaz” pieprasīs no Krievijas gāzes koncerna “Gazprom” kompensāciju 400 miljonu eiro apmērā par gāzes piegāžu pārtraukšanu, paziņojis Bulgārijas enerģētikas ministrs Vladimirs Malinovs, vēsta “The Moscow Times”.

Pēc viņa teiktā, atbilstoša prasība jau tiek gatavota, tomēr vispirms “Bulgargaz” dos iespēju “Gazprom” labprātīgi atmaksāt kompensāciju.

“Ja tas nenotiks, iesniegsim prasību Starptautiskās tirdzniecības palātas Arbitrāžas tiesā Parīzē,” teica Malinovs.

Divus mēnešus pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma, 2022. gada 27. aprīlī “Gazprom” pārtrauca piegādāt gāzi “Bulgargaz”, jo kompānija atteicās maksāt par gāzi rubļos. Šādu norēķinu shēmu ieviesa diktators Vladimirs Putins īsi pēc tam, kad Eiropas Savienības valstis noteica pirmo sankciju vilni pret Krieviju.

Tā rezultātā “Gazprom” sāka nepildīt savas saistības ar Bulgāriju, un šajā valstī strauji sāka pieaugt gāzes cenas. 2022. gada jūlijā 100 kubikmetru gāzes maksāja 95 eiro, bet augustā – jau 149 eiro. Pirms kara Bulgārija savu gāzes patēriņu nosedza, trīs ceturtdaļas gāzes saņemot no Krievijas.

Kopējā summa, ko pieprasa “Gazprom” bijušie partneri, tuvojas 20 miljardiem dolāru. Rekordlielu summu pieprasa Vācijas “Uniper”, kas no Krievijas ik gadu iegādājās 20 miljardus kubikmetru gāzes. Esot lielākajam Krievijas gāzes importētājam Vācijā, kā arī vienam no “Nord Stream 2” investoriem, “Uniper” nonāca bankrota priekšā un faktiski tika nacionalizēta pēc tam, kad kompānija zaudēja vienu no galvenajiem gāzes piegādātājiem un bija spiesta iegādāties gāzi par paaugstinātām cenām vairumtirdzniecības tirgū. “Uniper” glābšanai Vācija iztērēja 29 miljardus eiro.

Vēl aptuveni vienu miljardu dolāru no “Gazprom” pieprasa cits Vācijas gāzes importētājs RWE, kurš importēja vienu miljardu kubikmetru gāzes gadā. Francijas “Engie” no “Gazprom” pieprasīja aptuveni 1,3 miljardus dolāru. Itālijas “Eni” arī iesniedza prasību pret “Gazprom”, taču summu neatklāja. Ņemot vērā, ka kopējais iepirkumu apjoms bija ap 20 miljardiem eiro gadā, arī “Eni” pieprasītā kompensācija varētu būt mērāma vairākos miljardus eiro.

Pagājušajā gadā “Gazprom” Eiropai piegādāja vien 28 miljardus kubikmetru gāzes, kas ir zemākais rādītājs kopš 1970. gadiem. Kopējais kompānijas eksporta rādītājs nokrities līdz 69 miljardiem kubikmetru, kas ir zemākais kopš 1985. gada.

2023. gadā “Gazprom” pirmo reizi 25 gadu laikā cieta lielākos zaudējumus – 6,2 miljardu eiro apmērā.

Svarīgākais
Uz augšu