Šodien un rīt uz Pļaviņu HES transportēs darba ratu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turpinoties Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) rekonstrukcijai, šodien un rīt no Ventspils ostas uz ražotni tiks nogādāts hidroagregāta darba rats, informēja AS "Latvenergo" Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis. Krava ar 100 tonnu smago detaļu tika piegādāta no Roterdamas ostas.

Darba rata transportēšana sāksies šodien plkst.14, kad no kuģa to pārvietos uz autovilcēja kravas piekabes. Plānots, ka ap plkst.17 pārvietošanas process būs pabeigts un automašīna ar gabarītos lielo detaļu tiks novietota ostas teritorijā.

Šonakt plkst.1 policijas eskorta pavadībā jaunā turbīna sāks ceļu uz Pļaviņu HES. Tik lielu detaļu transportēšanu parasti veic nakts stundās, kad uz autoceļiem ir vismazākā satiksme. Plānots, ka rīt, 18.septembrī, ap plkst.5 vai 6 no rīta autovilcējs šķērsos Jaunmārupes viaduktu Rīgas rajonā, tad ceļu turpinās caur Rīgas HES un ap plkst.8 ieradīsies Pļaviņu HES.

Darba rata izgatavošana notika Francijā, Grenobles pilsētā "Alstom" rūpnīcā, kas ir specializējusies hidromehānisko iekārtu ražošanā. Pļaviņu HES rekonstrukcijas veikšanai "Latvenergo" noslēdza līgumu ar "Alstom Power Sweden AB", kura nodrošina iekārtu piegādi un montāžas uzraudzību.

No 2007. līdz 2010.gada pavasarim Pļaviņu HES tiek veikta hidroagregātu Nr. 4, 5 un 7 rekonstrukcija, kas ir otrs lielākais rekonstrukcijas projekts Pļaviņu HES. Projekta gaitā jau ir noslēgusies rekonstrukcija hidroagregātam Nr. 4, veicot ģeneratora statora rekonstrukciju, ierosmes sistēmas un vadības, aizsardzības iekārtu nomaiņu.

Kopējās projekta investīciju izmaksas ir 29,6 miljoni latu, no kuriem 2007.gadā apgūti 8,4 miljoni latu, 2008.gadā - 10,6 miljoni latu, 2009.gadā - 9,7 miljoni latu un 2010.gadā - 0,6 miljoni latu.

Realizējot projektu, elektroenerģijas izstrādes pieaugums gadā vidēji palielināsies par 30 gigavatstundām (GWh), jo tiek palielināta agregātu jauda un efektivitāte. Rekonstruēto agregātu kalpošanas laiks pagarināsies vismaz par 30 gadiem, kā arī par 40% samazināsies uzturēšanas remontu izmaksas.

Šogad maijā rekonstrukciju sāka piektajam stacijas hidroagregātam, kuram veiks darba rata un ģeneratora statora tinumu nomaiņu. Tādējādi iekārtai pieaugs lietderības koeficients līdz 93%, jauda palielināsies par 7,5 megavatiem (MW) un sasniegs 90 MW līdzšinējo 82,5 MW vietā. Hidroagregāta rekonstrukciju plānots pabeigt 2009.gada martā. Tieši tādu pašu rekonstrukciju līdz 2010.gada pavasarim plānots veikt hidroagregātam Nr.7.

"Lai arī jaudas palielinājums nav skaitliski liels un diviem agregātiem kopā tie ir 15 MW, tomēr ar vienu un to pašu ūdens daudzumu izstrādāsim lielāku enerģijas daudzumu. Iegūtā 15 MW jauda ir līdzvērtīga vismaz desmit mazajām hidroelektrostacijām," saka "Latvenergo" ražošanas tehniskais direktors Gunārs Cvetkovs.

Hidroagregātu atjaunošana notiek plānveidīgi, pirms tam novērtējot katras iekārtas nolietošanās stāvokli un darbības drošumu. Pēdējā lielākā rekonstrukcija Pļaviņu HES hidroagregātiem bija laika posmā no 1999.gada līdz 2001.gadam, kad tika modernizēti hidroagregāti Nr. 2 un 8.

Pļaviņu HES uzstādītās jaudas ziņā ir lielākā HES Baltijā, kas sāka darboties 1968.gadā ar desmit hidroagregātiem, kuru kopējā jauda tolaik bija 825 MW. 1991.-2001.gadā veikta sešu hidroagregātu plānveida atjaunošana, kuras rezultātā stacijas uzstādītā jauda sasniedz 868,5 MW.

2007.gadā kopumā "Latvenergo" hidroelektrostacijās, ieskaitot Aiviekstes HES, saražotas 2668 GWh, kas ir 65% no kopējās "Latvenergo" saražotās elektroenerģijas. 2007.gadā Pļaviņu HES saražoja 1501 GWh elektroenerģijas, kas ir 56% no kopējās "Latvenergo" hidroelektrostacijās saražotās elektroenerģijas.

"Latvenergo" trijās Daugavas HES vidēji saražo 70% no kopējās valstī saražotās elektroenerģijas, kas nāk no atjaunojamiem un videi draudzīgiem energoresursiem. Ķeguma HES kopējā jauda ir 264,1 MW, Pļaviņu HES - 868,5 MW un Rīgas HES - 402 MW. Rīgas termoelektrostacijās "Latvenergo" saražo Rīgas pilsētai apmēram 70% nepieciešamo siltumu un ap 30% no kopējās valstī saražotās elektroenerģijas.

Darba rata transportēšanu nodrošina SIA "Ultima".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu