Policija ar spēku pārtrauc protesta akciju pie Rātsnama (678)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) darbinieki šodien ar spēku, lietojot roku dzelžus, pārtrauca "telšu pilsētiņas" dibinātāja Ginta Gaiķēna pašvaldībā nepieteikto protesta akciju pie rātsnama.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Ar jaunāko informāciju papildināts viss teksts

Gaiķēns pie rātsnama ieradās kopā ar dažiem domubiedriem, turot rokās plakātu ar uzrakstu "Šleser! Solīji 50 000 [darba vietu], dod vienu". Pasākuma dalībnieki iepretim rātsnama galvenajai ieejai atvilka pacēlāju, kas darbināms ar ģeneratoru.

Gaiķēns bija iecerējis pacēlāja grozā pacelties līdz otrā stāva logu līmenim iepretim vicemēra Aināra Šlesera (LPP/LC) kabinetam, tomēr iecerēto pasākumu izjauca RPP darbinieki, kas pieprasīja akcijas rīkotājiem uzrādīt atļauju un lika atvirzīt pacēlāju nostāk no ēkas. Policijas darbinieki gan akcijas rīkotājiem nespēja izskaidrot, uz kādu normatīvo aktu pamata viņi šo pasākumu neatļauj.

Tomēr Gaiķēns ar plakātu iekāpa nepaceltā pacēlāja grozā un skaidroja klausītājiem savas prasības.

Pacēlāju iedarbina par spīti policijas iebildumiem

Pacēlāju iedarbināt policija neļāva, tomēr kāds no pasākuma dalībniekiem to pamanījās izdarīt. Policists pieprasīja ģeneratoru izslēgt, tomēr vainīgais vīrietis tikai smīnēja, norādot, ka to neprot.

Gaiķēna akcija izraisīja plašu plašsaziņas līdzekļu pārstāvju uzmanību, saradās arī krietni daudz pašvaldības policistu.

Policija sākumā izrādīja interesi par kādu akcijas dalībnieku, kurš arī atradās uz pacēlāja, un aicināja viņu uz policijas automašīnu, bet viņš atrunājās, ka esot tikai palūgts uzkāpt uz pacēlāja līdzsvara noturēšanai.

Tad policisti pievērsa lielāku uzmanību Gaiķēnam, kurš joprojām uzturējās pacēlāja grozā un sniedza intervijas plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem. Kādu laiku policijas darbinieki ar Gaiķēnu risināja sarunas, prasot viņam pārtraukt protesta akciju. Policija savu prasību pamatoja ar normatīvajiem aktiem. Savukārt Gaiķēns atsaucās uz Satversmi un viņa tiesībām paust savu viedokli miermīlīgā akcijā.

Protestētāju no pacēlāja izvelk ar varu

Kad sarunās netika gūti manāmi rezultāti, policijas darbinieki kļuva aktīvāki un mēģināja Gaiķēnu no pacēlāja groza izvilkt, raujot aiz rokām un kājām. Klātesošie skatītāji vairāk līdzi juta Gaiķēnam, aizrādot policistiem, lai "viņam nenorauj kāju".

Pēc vairāku minūšu ilgas cīkstēšanās RPP darbinieki Gaiķēnu saslēdza roku dzelžos, izvilka no pacēlāja, ievietoja policijas automašīnā un aizveda.

Pēc notikušā Gaiķēna domubiedri būvtehnikas firmā iznomāto pacēlāju aizvilka līdz automašīnai un devās projām.

Policijai bija jārīkojas

RPP priekšnieka vietnieks Juris Lūkass, kurš drīz ieradās notikuma vietā, uzsvēra, ka esot noteikta kārtība un procesuālās normas, kas ir jāievēro katram iedzīvotājam. Ja tās netiek ievērotas, policijai jārīkojas.

Uz jautājumu, vai miermīlīgās akcijas pārtraukšanai bija jālieto spēks, Lūkass vien norādīja - ja iedzīvotājs nepakļaujas policijas likumīgajām prasībām, tad policistiem ir tiesības lietot speciālos līdzekļus.

Kā ziņots, Gaiķēns pērn novembra beigās sāka protesta akciju pie valdības ēkas, kuras rezultātā iepretim Ministru kabinetam izveidojusies "telšu pilsētiņa".

Komentāri (678)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu