Igaunijā ar likumu nosaka, ka bērniem jāmazgā trauki (61)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/tracitodd

Pēc Igaunijas paziņojuma, ka bērniem likums turpmāk liks palīdzēt vecākiem mājas darbos, piemēram, viņi turpmāk nevarēs atteikties uzkopt savu istabu vai nomazgāt traukus, Latvijas bērnu tiesību sargi uzreiz saka – tas nav nekas jauns, mūsu valstī tāda norma likumā jau ir sen, abās kaimiņvalstīs bērnus sodīt nav paredzēts, raksta laikraksts "Diena".

Šāda norma vairāk deklaratīvi nosaka, kādi ir bērna pienākumi. Taču atšķirīga ir sodu bardzība attiecībā uz citu jauninājumu Igaunijā – sodu par skolas neapmeklēšanu, kurš Latvijā arī nav jaunums.

Igaunijā jaunais likums bargi vēršas pret skolas neapmeklēšanu un stundu kavēšanu, piemēram, ja mācību ceturkšņa laikā skolēns bez attaisnojoša iemesla izlaidis vairāk nekā 20% stundu, vecākus var sodīt, maksimālais sods – līdz 540 latu. Latvijā tāpat kā Igaunijā obligāta ir pamatskolas izglītība, taču Civillikumā stāstīts tikai par vecāku pienākumu – aprūpes pienākumu pildīšanu, kurā ietilpst arī bērna izglītošana. Detalizētāk par skolas kavējumu likumi Latvijā nerunā.

Par aprūpes pienākumu nepildīšanu administratīvais sods vecākiem ir brīdinājums vai naudas sods līdz 100 latiem, bet, ja pārkāpums veikts atkārtoti gada laikā, – no 150 līdz 250 latiem.

 Par bērnu pienākumu palīdzēt mājas darbos Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa saka – "likumā atrunāti arī bērna pienākumi, taču likumsargi jau neiet pārbaudīt, vai bērns nomazgājis traukus, bērnu jau arī nevar sodīt".

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu