Strādniekus izverdzina, bet algu nesamaksā (115)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Andris jau vairākus gadus strādā celtniecības jomā. Tā kā pēdējā laikā celtniekiem ar darba atrašanu ir grūti, pirms trīs mēnešiem, kad Andrim piedāvāja strādāt SIA „RB Būvnieks”, vīrietis bija ļoti priecīgs.

Pirmais darbs – veikt Rīnūžu vidusskolas ēkas remontu. Andris ar vēl piecdesmit vīriem strādāja no visas sirds – no agra rīta līdz vēlam vakaram. Lai gan samaksa par darbu bija neliela - 1,50 stundā, vīri priecājās, ka šajos grūtajos laikos var nopelnīt vismaz tik. Tomēr, izrādās, trīs mēnešu laikā vīriem samaksāti tikai 40 lati.

Andris: "Man personīgi divas nedēļas atpakaļ iedeva 15 latus ceļam. Un tad vēl pirms pusotras nedēļas - bija 10 lati. Jūnijā pateica, ka 8.jūlijā ar visiem par 150% norēķināsies, bet astotajā datumā neviens nav bijis."

Vitālijs: "Divarpus mēnešu laikā man ir samaksājuši 40 latus."

Darba devējs jau pazudis

SIA "RB Būvnieks" nepārtraukti baroja strādniekus ar tukšiem solījumiem, līdz pirms nedēļas pazuda pavisam.

Strādnieki: "Nav materiālu, ar ko strādāt, mēs nesaprotam. Galvenais - ja kāds atbrauktu, pateiktu, bet nekā - piektdien pateicām skolas direktorei, viņai arī nekāda reakcija, laikam viņiem skolu nevajag. Pirms divām nedēļām bija atbraukusi komisija, pārbaudīja darbu kvalitāti, nekādu pretenziju nebija."

SIA "RB Būvnieks" direktors Rūdolfs Birzgalis vairs neceļ tālruni, un 50 vīri katru dienu pulcējas pie nepabeigtās Rīnūžu vidusskolas ar cerību, ka varbūt tomēr kāds uzņēmuma pārstāvis uzradīsies.

Vitālijs: "Varat tualeti uzfilmēt, pilns, neviens neved projām, jau mēnesi  nav izvesta, viss pilns."

Cilvēki ir izmisumā - pieauguši vīrieši nevar pabarot savu ģimeni, dzīvo uz sievu rēķina un ir pilnīgā neziņā, kā dzīvot tālāk.

Strādniekiem parādā 25 tūkstošus

"Tautas balss" nolēma sazināties ar SIA "RB Būvnieks" īpašniekiem. Ar uzņēmuma īpašnieku Rūdolfu Birzgali diemžēl nebija iespējams sazināties, jo tālrunis bija izslēgts, bet mums izdevās sazvanīt SIA "RB Būvnieks"  būvdarbu vadītāju Jāni, kurš sarunā atzina, ka parāds ir, un solīja iekavētos 25 tūkstošus samaksāt, jau sākot no šīs nedēļas.

Darba vadītājs norāda, ka viņiem pirmo reizi ir tāda situācija, ka nav saņēmuši laicīgi naudu no pasūtītāja, kas ir Rīgas pašvaldība, tāpēc viņi arī nav laicīgi samaksājuši darbiniekiem algu. Būvdarbu vadītājs Jānis: "Tas ir valsts objekts. Kad valsts mums pārskaitīs, tad skaitīsim tālāk, mums pašā firmā tādas naudas nav."

Vilnis Virza, Darba inspekcijas pārstāvis: "Parasti, kad iejaucas valsts institūcijas, jo darba devējs kaut kādu pārsvērumu dēļ nav maksājis, tad parasti izmaksā. Gadījumā, ja  tomēr algas neizmaksā, inspekcija uzraksta rīkojumu un šādā gadījumā jāpilda šis rīkojums, ja tomēr nepilda, inspekcija izdod izpildrakstu, kuru darba ņēmējs iesniedz tiesu izpildītājiem un tālāk  jau sāk procesu, kuru uzrauga tiesu izpildītāji."

"Tautas balss" turpinās sekot līdzi strādnieku liktenim, un jau pavisam drīz noskaidrosim, kur palikuši četrsimt tūkstošu  Eiropas Savienības fondu piesaistīto latu, kuri bija paredzēti skolas remontam, un kurš ir vainīgs situācijā, kad cilvēkiem, kuri godprātīgi dara savu darbu, mēnešiem jādzīvo,  pārtiekot no maizes un ūdens.

Komentāri (115)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu