Sēž pirtī līdz nāvei; aculiecinieka foto (106)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušajā nedēļā Somijā notika starptautiskas pirts cienītāju sacensības. Tajās, cīnoties par uzvaru, bojā gāja viens vīrietis, bet otrs ļoti smagā stāvoklī patlaban atrodas slimnīcā un cīnās par savu dzīvību. Latvietis Harijs, kurš arī piedalījās šajā konkursā, sarunā ar portālu TVNET uzsver, ka pirtī drīkst atrasties tikai tik ilgi, kamēr tajā ir labi. Pirtī nekādā gadījumā nedrīkst ciesties!

Atgādinot, ka pirts čempionāts Somijā šogad notika jau 11.reizi, Harijs paskaidroja, ka šogad tajā spēkus vēlējās izmēģināt arī viņš un viņa kolēģis Jānis. Vairāki citi latvieši šajos pasākumos bija piedalījušies jau iepriekšējos gados.

Šogad čempionātā bija lielākas krāsnis un karstums pirtī kāpa straujāk. Turklāt tajās bija arī liels mitrums.

Beigās, kad pirtī par uzvaru cīnījās tikai divi vīrieši, tajā bija aptuveni 125 grādu karstums.

Karstums dedzina līdz sāpēm!

Harijs un viņa kolēģis Jānis no pirts izgāja jau pēc nedaudz vairāk kā divām minūtēm, jo ilgāk vairs nevarēja tajā izturēt. Harijam sākās muskuļu sāpes, bet Jānis vairs nevarēja paelpot. Sēžot pirtī šādā karstumā, rodas dažādas sāpes.

Lai arī izgājuši no pirts salīdzinoši ātri, latviešu vīrieši nebūt neuzrādīja sliktākos rezultātus. Pēc viņiem pirtī palika vēl aptuveni 50 cilvēku. Izgājušiem no pirts, jau pēc dažām minūtēm sajūta bijusi laba, it kā nekas nebūtu noticis.

Taču daži čempionāta dalībnieki pirtī cietās ievērojami ilgāk - vairāk par sešām minūtēm.

Latviešu pirts entuziasti domā, ka čempionāta laureāti bija lietojuši kādus pretsāpju līdzekļus.

To iespējamo lietošanu pirms tam nepārbauda. Pirms iešanas pirtī organizatori pārliecinās, ka pirtī gājēji nav alkohola reibumā, kā arī nav lietojuši nekādas speciālās ziedes. Tāpat, piedaloties šādā pasākumā, vajadzīga ārsta izziņa par labu veselības stāvokli.

Finālā pieļauj nepieļaujamas lietas

Sacensību gaitā ik pa laikam tiek pārbaudīts, vai ar dalībniekiem viss kārtībā - vajadzīgs regulārs acu kontakts. Taču finālā tika pieļauti vairāki izņēmumi, Harijs stāstīja. Dalībnieku galvas bija nodurtas, kā tam nevajadzētu būt. Tāpat tika pieļauts, ka seja tiek noslaucīta.

Aculiecinieks uzskata, ka sacensību gaitā vajadzēja novilkt kādu "medicīnisko sarkano līniju," piemēram, neļaut karsēties ilgāk par piecām minūtēm.

Uzvaras cena - dzīvība

Pēc karsēšanās pirtī dalībnieks no Krievijas nomira, bet Somijas pārstāvis ārstējas slimnīcā. "Nekas labs tur nebūs."

Izdzīvojušais nekad vairs nebūs normāls cilvēks. Viņam ir aptuveni 90% ķermeņa apdegumu.

Pēc pirts pamešanas šā vīrieša ādas gabali un asinis bija daudzviet zemē un pirtī.

Aculiecinieks, kurš briesmīgo sacensību norisi iemūžināja arī fotogrāfijās, stāstīja, ka abi vīrieši bija ilggadēji un pieredzējuši pirts čempionāta dalībnieki un uzvarētāji.

Pirts tikai veselībai!

Harijs, kurš darbojas arī portālā pirtis.lv, uzsver, ka pirts ir tikai veselīga dzīvesveida sastāvdaļa, nevis savu spēju pārbaudīšanas vieta. "Lielākais rekords, ko tu pirtī vari sasniegt, ir tava labsajūta," šausmīgā notikuma aculiecinieks citē savu kolēģi Jāni.

Pirtī nekādā gadījumā nedrīkst ciesties!

Tiklīdz jūtamas kādas veselības problēmu pazīmes, noteikti jāiet ārā no pirts.

Pēc pirts jājūtas mundram, atžirgušam, laimīgam, nevis nogurušam un pārkarsušam, Harijs uzsver.

Komentāri (106)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu