Par telefonu pieprasa maksāt 700 Ls (112)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/lusi

Pie portāla TVNET vērsās lasītāja Ilze un pauda sašutumu, ka par viņas kredītā pirkto telefonu kompānija "Lateko" šogad pieprasījusi maksāt 700 latu parādu, kaut arī telefons iegādāts pirms trim gadiem un it kā nesamaksātā rēķinu summa bijusi 70 latu. TVNET vērsās pie kompānijas, kā arī speciālista kredītu aizsardzības jomā un lūdza skaidrot situāciju.

"Pirms trijiem gadiem paņēmām telefonu "Nokia" kredītā no "Lateko". Visu godīgi nomaksājām, līgumu nolikām tālāk plauktā. Šogad zvans no "Lateko"... Tā un tā - jūs neesat samaksājusi visu summu!

Esat aizmirsusi samaksāt par pieciem mēnešiem!!! Šobrīd summa no 70 Ls ir uzaugusi līdz 700 Ls, kas jums ir jāsamaksā, citādi būs darīšana ar tiesu utt.," rakstīja Ilze.

Viņa turpināja: "Uz jautājumu, kāpēc neatgādinājāt uzreiz, viņi atbild, ka nav jāinformē klients, ja aizmirsies ko samaksāt, - ne rakstiski ne telefoniski!

Ir pagājuši trīs gadi!!! Man tik tiešām par tiem mēnešiem nav saglabājušies čeki. Pārskaitījām uz Lateko vēl 75 Ls, ko it kā neesam samaksājuši. Tad atskan nākamais zvans no viņiem. Par cik ir saņēmuši sūtīto naudiņu, viņi var samazināt parādu."

Lasītāja pauda sašutumu: "Bet kādu parādu, es nesaprotu, ja to, ko IT KĀ bijām parādā, samaksājām.

Viņi grib, lai tagad maksājam vēl 350 Ls!!!

Telefons maksāja 200 Ls. Nezinu, pie kā vērsties, ko darīt... Varbūt tiešām lūgt palīdzību "Tautas balsij"?"

"Mums nav vēl lieku 350 latu," Ilze rezumēja.

Speciālists iesaka

Savukārt a/s "Tiesību aizsardzības centrs" padomes priekšsēdētāja vietnieks Atvars Aniņš, komentējot šo situāciju, portālam TVNET norādīja, ka "darīšana ar tiesu” nav nekas tāds, no kā vajadzētu baidīties. Tiesa vienkārši ir mehānisms savu pamatoto interešu aizsardzībai.

Ja parāda atlikums ir 70 Ls, tad pieprasīt samaksāt parādu 700 Ls apmērā ir vienkārša nekaunība.

"Protams, saistības ir jāpilda, taču tiesu praksē ir atzīts, ka „kreditoram nav tiesību iedzīvoties uz parādnieka rēķina” un „pārmērīgs līgumsods ir pretējs labiem tikumiem, darbības pretēji labiem tikumiem nav spēkā”. Tiesu praksē ir arī atzīts, ka samērīgs līgumsods visbiežāk ir 100% apmērā no pamatsummas. Darījumos, kur parādnieks ir juridiska persona, līgumsods dažreiz var būt arī lielāks par pamatparādu," Aniņš skaidroja.

Ko darīt?

Šajā gadījumā, ja nav saglabājušies čeki par maksājumiem, tie būs jāizdara atkārtoti (ir izdarīts) un jāsamaksā arī līgumsods pamatsummas apmērā, kā arī nokavējuma procenti no pamatparāda 6% gadā.

"Vēlos piebilst, ka parādu „marinēšana”, lai vienkārši ļautu pieaugt līgumsoda apmēram, ir negodīga. Tādēļ ir izdarīti arī grozījumi komerclikumā, kur noteikts, ka no 2010.g. 1 janvāra komercdarījumu (jebkura pakalpojuma sniegšana) izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā," viņš atgādināja. 

"Lateko" atbilde

Savukārt "Lateko" šo situāciju portālam TVNET komentēja šādi:

Komentāri (112)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu